Hengitysliitto ehdottaa, että kaupat perustaisivat osastoja, joihin ne sijoittaisivat pelkästään tuoksuttomia tuotteita eri tuoteryhmistä.

Tällä tavoin tuoksuille yliherkkien ihmisten ei tarvitsisi altistaa itseään voimakkaille hajuille kaupoissa käydessään ja heille tarjottaisiin aito valinnanmahdollisuus erilaisten tuoksuttomien tuotteiden välillä.

-Varsinkin näin joulun alla tuoksut täyttävät kauppojen käytävät. Ajatuksena on, että ne tuovat joulun tunnelmaa, mutta tuoksuyliherkälle tilanne on vaikea. Hän joutuu pahimmassa tapauksessa jättämään ostosreissun kesken, toteaa Hengitysliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Katri Nokela.

Tuoksuttomilla osastoilla voisi olla esimerkiksi pyykinpesuaineita sekä henkilökohtaisia hygieniatuotteita. Näin joulun alla myös tuoksuttomat kynttilät sopisivat tuoksuttomille osastoille.

-Jotkut tuoksuyliherkät ovat (nykytilanteessa) ratkaisseet asian siten, että pyytävät henkilökuntaa tuomaan heille tuoksuttoman tuotteen pesuainehyllystä. Tällöin asiakas ei kuitenkaan voi itse vertailla tuotteita ja tehdä valintoja, Nokela sanoo.

-Saamme myös runsaasti yhteydenottoja siitä, että kauppojen kosmetiikka- ja kemikaaliosastot on sijoitettu heti ulko-ovien läheisyyteen. Toivommekin, että kaupat ottaisivat tuoksuyliherkät asiakkaansa huomioon varmistamalla, että kauppaan on esteetön sisäänpääsy myös tuoksutonta reittiä, sanoo Nokela.

Tuoksuyliherkkiä on 10–40 prosenttia suomalaisista. Oireita ovat muun muassa hengenahdistus, pahoinvointi, päänsärky ja silmien kirvely. Tuoksuyliherkkyys ei välttämättä liity mihinkään sairauteen, mutta osalle astmaatikoista tuoksut aiheuttavat runsaasti oireita.