16-vuotiaan Sampon nilkka nyrjähti mahdollisimman huonoon aikaan. Ampumahiihdon SM-kisoihin oli vain kuukausi aikaa, eikä kipeällä jalalla voinut treenata. Uudenlainen puristusta ja kylmähoitoa hyödyntävä hoito kuitenkin auttoi nilkkaa paranemaan nopeasti. Kuukauden päästä tapaturmasta Sampolla oli kaulassaan kultainen mitali. Alla Sampon tarina.

Pelasin helmikuussa koulun liikuntatunnilla jalkapalloa ja pelin tiimellyksessä astuin huonosti jalkani päälle. Nilkka nyrjähti, alkoi turvota eikä kestänyt astumista. Ajoitus oli mahdollisimman huono, sillä kuukauden päästä minulla oli tiedossa ampumahiihdon SM-kilpailut. Kieltämättä mieleen hiipi ajatus, pääsenkö ollenkaan kisaamaan. Takanani oli ollut muutenkin repaleinen kausi, olin ollut paljon sairaana, ja nyt vielä nilkkakin petti.

Kotiin päästyäni aloin etsiä keinoja jalan hoitamiseen. Ladulle olisi pitänyt päästä nopeasti takaisin. Urheiluseurani nettisivuilta löytyi tietoa Game Ready -kylmäkompressiolaitteesta. En ollut koskaan kuullutkaan sellaisesta laitteesta, vaikka urheilijana toki tiesin, että urheiluvammoja on syytä hoitaa kylmällä, koholla ja kompressiolla eli puristuksella.

Soitin siltä istumalta Keravalla sijaitsevaan Vireukseen ja varasin ajan. Laite näytti vähän oudolta, mutta se tuntuikin aika mukavalta. Vaikutukset alkoivat tuntua heti. Nilkka oli hoidon jälkeen paljon paremmassa kunnossa, turvotus laski ja sille saattoi taas astua. Fysioterapeutti katsoi käynnillä myös jalkojeni asentoa. Selvisi, että vamman seurauksena kantaluussani oli hieman liikehäiriötä, ja sain fysioterapeutilta neuvoja ja harjoitteita siihen, miten nilkkaa voisi vahvistaa. Viikon päästä kävin kylmäkompressiohoidossa uudestaan, sillä turvotusta oli tullut hieman takaisin. Sen jälkeen nilkka parantuikin kokonaan.

Pääsin takaisin ladulle jo puolentoista viikon päästä tapaturmasta. Treenaan normaalisti joka päivä: talvikaudella hiihdän ja juoksen, kesällä juoksen, uin ja käyn kuntosalilla. Ampumassa käyn kolmena päivänä viikossa. Kun nilkka oli kipeä, pystyin edelleen uimaan ja polkemaan kuntopyörällä, mutta omaa lajiani en voinut harjoitella ollenkaan. Kylmäkompressiohoito nopeutti paranemista, ja pääsin pian treenaamaan jo kisatehoillakin.

Kisa kulki hyvin. Kunto oli kohdillaan, aseen kohdistukset menivät hyvin ja mieli oli luottavainen. Nilkka ei vaivannut yhtään. Lopputuloksena oli Suomen mestaruus 16-vuotiaiden miesten yleislähdössä.

Haluan päästä urheilijana niin pitkälle kuin rahkeet riittävät. Tavoitteenani on päästä A-maajoukkueeseen ja menestyä kansainvälisellä tasolla. Jos tie ammattiurheilijana nousee pystyyn, haluaisin lentäjäksi.

Fysioterapeutin viisi vinkkiä

  1. Ensiapu urheiluvammoihin on kolme K:ta eli kompressio, kylmä ja kohoasento. Kompressio ja kohoasento vähentävät verenvirtausta vamma-alueelle. Kompression voi tehdä käsin puristamalla vaurioitunutta kohtaa napakasti. Kylmä puolestaan jäähdyttää vaurioitunutta kudosta ja supistaa verisuonia, jolloin se rajoittaa verenkiertoa vamma-alueella ja vähentää turvotusta. Kylmäpakkausta ei saisi laittaa suoraan iholle, vaan väliin voi laittaa esimerkiksi T-paidan.
  2. Vaurioitunut kohta on hyvä käydä tarkistuttamassa lääkärillä tai fysioterapeutilla. Jos kudokset ovat revenneet eivätkä vain venyneet, vaatii vamma pidemmän kuntoutusjakson.
  3. Game Ready -hoito auttaa sekä venähdyksissä että revähdyksissä. Sen etuna on se, että vaurioitunut kohta saa kylmää ja kompressiota samaan aikaan. Kompressiota on vaikea saada aikaan itse, eikä esimerkiksi pakastimesta otettu vihannespussi pysy kauan kylmänä. Laite antaa vaurioituneeseen kohtaan pumppaavaa kompressiota, eli puristaa ja sitten vapauttaa sen. Hoito kestää 15–20 minuuttia kerrallaan.
  4. Vammaa voi hoitaa fysioterapeutin luona tai laitteen voi vuokrata kotiin. Sitä kannattaa käyttää päivittäin tai parin päivän välein heti vamman synnyttyä. Jos sen vuokraa kotiin, sitä voi käyttää kolme kertaa päivässä vajaan viikon ajan.
  5. Hyvä alkukuntoutus ja omaharjoitteet auttavat vammaa paranemaan nopeammin. Myös oma motivaatio vaikuttaa paljon.

Fysioterapeuttina Juho Jokipii, Vireus Kerava