Ylen MOT-ohjelman nostama koulukiusaamiskohu on saanut myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen kommentoimaan koulun ja aikuisten roolia koulukiusaamisen ehkäisemisessä.

-Kiusaaminen ei ole koskaan kiusatun vika, hän painottaa terävästi.

-Aikuisella on vastuu puuttua vakavasti kiusaamiseen ja rakentaa ilmapiiriä, jossa jokainen lapsi ja nuori saa kasvaa ja elää omana ainutlaatuisena itsenään ilman pelkoa, opetusministeri toteaa sosiaaliseen mediaan toimittamassaan lausumassa.

Hän korostaa myös koulun yksiselitteistä vastuuta:

-Kiusaamiseen on puututtava – aina, Grahn-Laasonen tiivistää.

Koulukiusaamiskeskustelu on ollut esillä paljon sen jälkeen, kun Ylen MOT-dokumentti kertoi Suomesta löytyvän alakouluja, joissa on systemaattista ja vakavaa kiusaamista ja joissa jopa kolmas oppilas on tullut kiusatuksi. Yksi tällaisista kouluista on Sysmässä sijaitseva alakoulu. Vanhemmat ovat olleet huolissaan siitä, että siellä kiusaaminen on pistetty ikään kuin kiusatun syyksi.

Tälle tuli vahvistusta, kun koulun rehtori Tuula Vuorinen on lausunut, että jotkut oppilaat ovat provosoineet kiusaamistaan esimerkiksi pukeutumisellaan.

-Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin. Sitten he tietysti kohtelevat tätä oppilasta sillä tavoin kuin tuntevat. Sitten tulee kokemus siitä, että kiusataan ja syrjitään, vaikka oppilas tavallaan on itse hakenut sen huomion. Se voi olla tosi hutsahtavaa (pukeutuminen). Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. (…). Mutta kun näyttää siltä, rehtori kommentoi MOT:in jutussa.

Rehtorin mielestä näyttää siltä, että oppilas kerjää kiusaamista.

Sama tuote aina halvemmalla? Aina. Kaikki tuotteet. Katso Hintaopas.fi