Teemu Pikkuharjulla diagnosoitiin Colitis Ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus viisitoista vuotta sitten hänen ollessaan vasta 20-vuotias. Lääkärin mukaan hänen ei enää pitänyt tulla työkuntoiseksi.

Useiden epäonnistuneiden lääkekokeilujen jälkeen Teemu löysi sairauden oireisiin tehoavan ruokavalion. Sen ansiosta hän on tällä hetkellä oireeton ja myös täysin lääkkeetön.

Teemu Pikkuharjun sairastuessa haavaiseen koliittiin huomattiin, että peruslääkkeet vain pahensivat oireita. Kortisonin avulla taudin oireet kuitenkin helpottuivat, kunnes hän sai esikoisensa vuonna 2012.

-Epäilen, että hektisyys, jonka pienen vauvan syntymä toi, oli suolistolle lopulta liikaa, Pikkuharju pohtii.

Aluksi oireet eivät vielä rajoittaneet Pikkuharjun elämää. Hän toivoi oireiden katoavan jonnekin. Ulosteessa oli satunnaisesti verta ja vatsan toiminta oli vilkasta. Pikkuharjun yleiskunto alkoi kuitenkin pian heikentyä.

-Eräänä päivänä hain lasta kerhosta. WC-hätä yllätti kesken matkan, en ehtinyt edes pusikkoon tarpeille. Kävelin kotiin likaisissa housuissa itkien ja pitäen pienen lapseni kädestä kiinni. Kaikki tuntui niin epätoivoiselta, Pikkuharju muistelee.

Ruokavaliolla terveeksi

Pikkuharju hakeutui vihdoin hoitoon vuonna 2014. Tulehdus jylläsi koko paksusuolessa ja hemoglobiini oli vain 91 g/l. Pikkuharju sai uuden lääkkeen, joka jouduttiin kuitenkin keskeyttämään pian, sillä se nosti maksa-arvoja liikaa. Lääkäri epäili, ettei Pikkuharju tule enää työkykyiseksi, ja leikkausta alettiin suunnitella.

Lopulta, kesällä 2015, Pikkuharju päätti kokeilla ruokavalion vaikutuksia sairauteen ja aloitti SCD-ruokavalion. SCD eli Specific Carbonhydrate Diet rajoittaa pois kaikki moniketjuiset hiilihydraatit. Jotain tapahtui. Pikkuharju huomasi oireiden helpottavan, vaikka joutui huonon olon takia jatkamaan vielä kortisonin käyttöä.

Vuoden päästä tästä Pikkuharjun kortisonilääkitystä vähennettiin kymmeneen milligrammaan, jolloin oireet yleensä olivat räjähtäneet. Oireet eivät kuitenkaan pahentuneet ja Pikkuharju pystyi lopulta lopettamaan kortisonin käytön kokonaan. SCD-ruokavalio oli tuonut Pikkuharjun mukaan hitaan, mutta varman muutoksen suoliston bakteeristoon.

Syksyllä 2018 kirjoittaessaan omasta kokemuksestaan Hoidavatsaasi.fi sivustolle, Teemu Pikkuharju oli jo oireeton ja lääkkeetön.

-Olen saanut elämäni takaisin ruokavaliohoidon avulla. Toivon, että olisin katsonut tämän kortin jo aiemmin, Pikkuharju sanoo.

Pysähdy tähän! Oletko koskaan miettinyt että maksat kaikesta liikaa? Voisiko olla toisin? Kyllä. Meiltä saat kaiken aina halvemmalla. Kaiken. Aina. Katso vaikka ja klikkaa tästä, Hintaopas.fi.

Teemun kuva: Deski