Lääkäriksi opiskeleva tamperelainen 23-vuotias Katarina Kuikko on päättänyt perehtyä alaansa mahdollisimman monipuolisesti.

Hän pääsee tänä kesänä Tamron varastotyöntekijänä selville siitä, millainen matka lääkkeillä on valmistajilta apteekkien hyllyihin ja sairaaloiden kaappeihin.

-Minun tulee opintojeni kautta tietää, miten eri lääkkeet vaikuttavat elimistöön, mutta haluan myös ymmärtää, mistä lääkärin ammatissa potilaille määräämäni lääkkeet ovat peräisin ja kuinka ne päätyvät käytettäväksi, hän kertoo.

Kuhina Tamron jakeluvarastolla Tampereella yllätti naisen toukokuussa, kun hänen kesärupeamansa keräilyn varastotyöntekijänä alkoi. Tosin koronakriisin aiheuttama suurin piikki tilauksissa oli silloin jo ehtinyt laantua, mutta hiljaisia päiviä ei ole sen jälkeenkään ollut.

-En osannut odottaa, miten paljon lääkkeitä voi lähteä päivittäin yhdestä varastosta koko Suomeen! Lääkelähetyksiä vilistää silmissä eri työpisteillä, ja valtavassa varastossa on täysiä lääke- ja apteekkituotehyllyjä lattiasta kattoon saakka, Katarina Kuikko kertoo.

Tamro vastaa suuresta osasta koko Suomen lääkemarkkinoiden jakelua ja toimittaa lääkkeitä sairaaloiden, apteekkien sekä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon käyttöön.

-Kauttamme kulkee päivittäin suuri määrä tilauksia, joiden tuotteet keräämme, pakkaamme ja lähetämme tilaajalle. Ajoittaisesta mekaanisesta toistosta huolimatta työ on mielekästä: olemme vastuussa siitä, että oikea määrä oikeita lääkkeitä kulkee luotettavasti käyttöön. Olemme osana varmistamassa Suomen huoltovarmuutta, lääketieteen opinnot vuosi sitten aloittanut Katarina selvittää.

Hänelle oli hyötyä aiemmasta kokemuksesta varastotöissä.

-Silti yllätyin lääkealan valtaisasta mittakaavasta.

Nyt yli kuukauden jälkeenkin Kuikko oppii työssään koko ajan uutta, sillä lukuisilla eri keräilypisteillä tulee vastaan uusia koneita ja tapoja täyttää tilauksia.

Katarinan täyttämien tilausten koko vaihtelee yksittäisistä tuotteista monien kymmenien lääkkeiden eriin. Siksi työ edellyttää tarkkuutta.