Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Moi!

Varmaan aika erikoinen kysymys, mutta minua on aina askarruttanut se, että miten se ihminen oikein kuolee syöpään? Siis oikeasti-oikeasti. Mitä tapahtuu? Tukehtuuko ihminen esimerkiksi keuhkosyöpään? Tai otetaan nyt vaikka joku melanooma. Se siis alkaa levittää pesäkkeitään. Miten se kuolema tapahtuu? Mikä pysäyttää ihmisen elämän varsinaisesti? Kuoleeko ihminen esimerkiksi sydänkohtaukseen, kun ei jaksa enää morfiinilääkitystä tai jotain?

Tiedosta viisaammaksi

Syöpään liittyen on useita mahdollisia kuolinmekanismeja. Lopullisen kuoleman voi aiheuttaa sydämen kammiovärinä, jonka seurauksena sydämen pumppaustoiminta pysähtyy ja se johtaa kuolemaan. Syöpäsairauksissa sydämen kammiovärinälle altistavat mm. suolatasapainon häiriöt ja verisuonitukokset. Pitkäaikaiseen syöpäsairauteen liittyen voi potilaalle sairauden loppuvaiheessa kehittyä laaja-alainen veren hyytymisjärjestelmän epätarkoituksenmukainen aktivaatio, joka johtaa verisuonitukoksiin ja toisaalta myös verenvuotoihin, jotka lopulta johtavat kuolemaan.

Syöpäpotilaalla kuolemaan voi johtaa myös hengitysvajaus, jossa keuhkot eivät pysty ottamaan riittävästi happea ja poistamaan elimistöstä hiilidioksidia. Hengitysvajauksen taustalla usein on keuhkopöhö, jossa keuhkoihin kertyy nestettä, mikä puolestaan häiritsee keuhkoissa tapahtuvaa kaasujen vaihtoa. Keuhkopöhön taustalla taas voi olla keuhkosyöpä, keuhkopussin syöpä tai sydämen vajaatoiminta. Hengitysvajauksen taustalla voi olla myös verisuonitukos keuhkoverenkierrossa tai runsas askites, eli nesteen kertyminen vatsaonteloon, mikä voi painaa keuhkojen alaosia kasaan. Joskus syöpäpotilaan kuolema voi seurata yksittäisestä massiivisesta verenvuodosta.

Hei.

Syön verenpainelääkkeitä, olen muuten terve. Sydän kunnossa. Parin vuoden välein otan verenpainetestit, useimminkin. Verensokeri vähän ”vilkuttaa” lääkärin mukaan, johtunee ylipainosta.

Verenpainelääkkeet toimivat hyvin, mutta niissä lukee että voivat aiheuttaa erektion heikkoutta. Tässä on kuusikymppiä kiikarissa ja haluaisi vielä olla jonkinlainen petien sankari, niin mitenkäs tämmöisen erektiolääkkeen määrääminen tapahtuu? Käykö että määrätään puhelimessa vai pitääkö tulla vastaanotolle asti. Ei kai mitään kokeita tai muita erikoisia tarvitse läpikäydä? Mitä ne kriteerit on sellaisen saamiselle? Korvaako Kela mitään?

Isontalon isäntä

Erektiohäiriöissä on hyvä tulla vastaanotolle asti. Verenpainelääkkeiden haittavaikutuksena voi ilmetä erektiohäiriöitä, mutta verenpainelääkkeen käyttäminen ei poissulje sitä, että erektiohäiriö johtuisi jostain sairaudesta. Vastaanotolla on hyvä kartoittaa potilaan riskitekijät valtimosairauksille, elintapoja ja erektiohäiriön luonne. Lisäksi arvioidaan tarve laboratoriotutkimusten katsomiselle ja lääkäri myös tutkii potilaan.

Elämänlaatua haittaava erektiohäiriö on peruste erektiolääkityksen saamiselle, mutta em. kartoitus on tarve tehdä ennen ensimmäisen erektiolääkereseptin tekemistä potilaalle. Erektiolääkkeelle voi saada rajoitetun Kela-korvattavuuden lääkärin B-lausunnon perusteella, mikäli erektiohäiriö on vaikea ja se johtuu vaikeasta hermovauriosta. Muuten lääkitykselle ei ole Kela-korvausta.

Hei

Kuusikymppinen nainen olen ja vähän tuntuu siltä että on alkanut painovoima vaikuttaa eli naama roikkumaan. Mihinkään veitsen alle en haluaisi. Enkä kyllä paremmin sanottuna mitään botoksipiikkejäkään. Mites tällaiset mesolangat joista olen kuullut? Saako niillä nostettua ilmettä esimerkiksi poskissa ja mitä sellainen maksaa? Koskeeko sellainen ja kuinka kauan lopputulos säilyy?

Irmeli

Mesolangoilla voidaan kiinteyttää ja hiukan kohottaa ihoa ja hoitaa myös ihon juonteita. Mesolangat stimuloivat ihon kollageenituotantoa ja parantavat hoidetun alueen verenkiertoa ja siten niillä on välittömän kohottavan vaikutuksen lisäksi pidempiaikaista vaikutusta ihon kuntoon. Mikäli langoilla halutaan voimakkaampaa kohottavaa vaikutusta esimerkiksi leukalinjan ”hamsteripussien” hoitamiseksi, suosittelen hoidoksi väkäslankoja, jotka eroavat mesolangoista siten, että ne ovat paksumpia ja niissä on väkäsiä, jotka tarttuvat ihoon ihon alla ja siten nostavat kudosta ylöspäin, kun lankaa vedetään ylöspäin. Langat asettamisen jälkeen lanka katkaistaan siten, että se vetäytyy ihon sisään, eikä se näy ihon läpi. Väkäslangoilla on ihon rakenteeseen samanlainen kollageenisynteesiä tehostava vaikutus kuin mesolangoilla.

Ennen mesolankojen laittamista iholle laitetaan puudutevoidetta ja väkäslankojen laittamisen yhteydessä yleensä käytetään injektiopuudutusta, ja siinä tapauksessa toimenpiteen tekee lääkäri. Puudutusten jälkeen toimenpiteen aiheuttama kipu on vähäistä. Langat sulavat pois 2 – 4 kuukauden kuluessa, mutta niillä on tehoa sen jälkeenkin niiden ihoa stimuloineen vaikutuksen vuoksi siten, että tehoa on nähtävillä 4 kuukauden – 1,5 vuoden ajan.

Hoitojen hinnat riippuvat palvelun tarjoajasta. Mesolankojen hinta on keskimäärin 19 euroa/ kappale ja väkäslankojen hinta 100 – 150 euroa/ kappale. Hoitoalueesta riippuen mesolankoja menee kerralla 5 – 20 lankaa ja väkäslankoja 2 – 8 lankaa.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Heinäkuussa Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja Tampereella 28.7 ja 30.7. ja Helsingissä 31.7. ja 7.8. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa lääkärivastaanotolle tai esteettisen hoidon vastaanotolle.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on henna_peltonen_erikoislaakari.jpg
Erikoislääkäri Henna Peltonen