22.04.2022 Poliisi varoittaa kansalaisia viime kuukausina yleistyneestä huijauksesta.

Siinä asianomistaja saa viestin ”ystävältään tai sukulaiseltaan”, joka ei luonnollisesti ole oikeasti hänen ystävänsä tai sukulaisensa.

Näin huijaus etenee: yleensä viestissä kerrotaan ensiksi joku syy miksi yhteydenotto tapahtuu oudosta numerosta ja yleensä outoon aikaan illalla. Hyvin tyypillinen syy näyttäisi poliisin mukaan olevan, että yhteyttä ottavan sukulaisen oma puhelin on päätynyt vahingossa vaatteiden mukana pesukoneeseen.

Poliisilla on tutkinnassa myös tapauksia, joissa viestittelijä käyttää oletetun omaisen tai läheisen omaa, tuntemattomalla tavalla kaapattua numeroa.

Mitä viesteissä sitten kerrotaan? Viesteissä vedotaan kovaan kiireeseen, eikä viestittelijälle voi tästä syystä mukamas soittaa. Viestittelijä pyytää asianomistajaa maksamaan pikaisesti jonkun maksun tilisiirtona, ja yleensä tilinumero, jonne maksu tulisi suorittaa, on ulkomailla. Viestittelijä lupaa maksaa rahan takaisin kun pankit aukeavat.

Usein taustalla on kuitenkin huolellisesti suunniteltu rikos. Rikollinen taho on saanut jollakin tavalla ongittua asianomistajan ja hänen lähiomaisten tai ystävien tietoja. Taustalla voi olla jonkun nettiprofiilin tai kännykän kaappaus, jonka avulla on saatu nämä tiedot haltuun. Rikollinen taho aloittaa yleensä viestit vetoamalla perhesuhteisiin tai ystävyyteen.

Hälytyskellojen tulisi soida jos saa viestin tuntemattomasta numerosta ja viestittelijä väittää olevan esimerkiksi lähisukulainen ja viestissä vedotaan kovaan kiireeseen.

Jos maksua pyydetään ulkomaalaiselle tilille, on tapaukseen syytä suhtautua varovaisesti. Ensisijaisesti on ensin oltava tavalla tai toisella yhteydessä siihen viestittelijään, joka henkilö väittää olevansa. Viestittelijää kannattaa vaikkapa pyytää soittamaan ja selittämään mistä kiire johtuu.

Lankaan on kaikesta huolimatta mennyt moni. Rahoja on menetetty tuhansia euroja.