Tänään Ilta-Sanomissa Suomen Vanhempainliiton erityiskasvatuksen asiantuntija Sari Haapakangas jakeli neuvoja kiusaamisen lopettamiseen.

Vantaalaisen Kytöpuiston koulun kuristamistapaus on nostanut asiat tapetille, ja valtiovaltakin on joutunut pohtimaan tilannetta.

Haapakangas esittää Ilta-Sanomissa neuvon, joka hänen mielestään tepsii esimerkiksi somekiusaamiseen. Näin hän kertoo:

– Somessa ilmaisut ovat usein hyvin raakoja ja ahdistavia. Yksi hyväksi havaittu keino tähän puuttumiseen on se, että opettaja tai rehtori pyytää someväkivallan kohteen (uhrin) ja tekijän samaan huoneeseen.

-Sitten pyydetään tekijää lukemaan ääneen sama ilkeä viesti, jonka hän laittoi toisesta verkkoon. Jos väkivaltaan syyllistyneellä on vähänkään kykyä empatiaan, hänelle alkaa itselleen tulla hyvin nopeasti itku ja asiaa päästään vihdoin käsittelemään, Haapakangas neuvoo.

Kysyimme asiaa kolmelta lapsuudessaan koulukiusaamisen uhriksi joutuneelta, ja heiltä saimme vastaukseksi epäuskoista pään pudistelua.

-Nyt on kyllä kasvattajalla erikoinen käsitys asioista. Ehdottoman tuomittavaa tämä hänen neuvonsa, kertoo 44-vuotias haastateltavamme.

-Tuossa tilanteessa edelleen nujerretaan, alistetaan ja alennetaan kiusattu, kun hän joutuu vieläpä opettajien läsnäollessa kuulemaan solvauksia ääneen itsestään. Mitä tämä kasvattaja oikein ajattelee!

Myös toinen, 60-vuotias kiusatuksi joutunut mies, pitää neuvoa erikoisena.

-Niin että kiusataan sitten oikein luvan kanssa uudelleen? Ei se ihme ole että meillä on asiat tällä mallilla kun kasvattien kikat ovat aivan naurettavia.

Osallistu keskusteluun, kerro mielipiteesi!

Lue tämä: Isosiskon hätä: 11-vuotias kuristettiin tajuttomaksi koulun pihalla Vantaalla – kiusaamisen loputtava!
Lue tämä: Vantaalaisäidin hätähuuto: koulukiusaaminen on johtamassa näön menetykseen