Tuoreen tutkimuksen mukaan koronavirus voi selviytyä älypuhelimen näytöllä jopa neljä viikkoa.

On tärkeää puhdistaa puhelimensa. Ensin pestään tai desinfioidaan kädet. Puhdistukseen kannattaa käyttää pehmeää ja hiukan kosteaa nukkaamatonta liinaa, kuten silmälasipyyhettä. Asiantuntijat suosittelevat desinfektiopyyhettä, joka sisältää 70-prosenttista isopropyylialkoholia. Sillä voi puhelimen lisäksi pyyhkiä myös esimerkiksi näytöt ja näppäimistöt.

Terveystalo on tuonut kansalaisten ulottuville alkuun Helsingissä ja Turussa innovaatiot, jotka puhdistavat puhelimen 15 sekunnissa. Puhdistukseen käytetään UVC-valoa ja mainospinnat on sijoitettu ostoskeskuksiin Helsingissä ja Turussa

Kuka vain voi pysähtyä puhdistamaan puhelimensa täysin ilmaiseksi.

Mainospintoihin on asennettu luukku, jonne puhelin asetetaan puhdistusta varten. Laite on suunniteltu niin, että valo palaa ainoastaan luukun ollessa kiinni, sillä altistus UVC-valolle voi vaurioittaa silmiä tai aiheuttaa ihoärsytystä. Laitteen käyttäminen on täysin turvallista eikä kukaan voi satuttaa itseään käyttäessään sitä. Puhdistuspisteiden tuominen ostoskeskuksiin on projektin ensimmäinen vaihe. Ostoskeskuksissa käytetystä teknologiasta jatkokehitetään parhaillaan itsenäistä ratkaisua julkisiin tiloihin.

Katso video UV-puhdistuksesta tästä

Tutkimus älypuhelimista ja viruksista: The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, Virology Journal: The effect of temperature on persistence of SARS-CoV-2 on common surfaces, 2020.