Vantaalaisäidin hätähuuto: Koulukiusaaminen on johtamassa näön menetykseen

48

Vantaalaisäiti kirjoittaa sivustollemme huolestaan, joka koskettaa tänä päivänä hyvin monia koteja. Kuinka saada koulukiusaaminen kuriin, kun se on viemässä paitsi mielenterveyden myös fyysisen terveyden. 14-vuotiaan tytön kiusaaminen on kestänyt koulusta ja luokasta toiseen. Alla äidin kirje:

Pari vuotta sitten rankasti koulukiusattu 14-vuotias tyttöni joutui pahoinpidellyksi koulussaan Vantaalla. Tuolloin koulu ei ottanut vastuuta asiasta eikä liiemmin siitä, että tyttö oli shokissa kotona, ei saanut öitään nukutuksi koska näki painajaisia öisin, eikä uskaltautunut uloskaan ilman aikuista pitkään aikaan.

Hän sai siirron uuteen kouluun, joka sijaitsee myös Vantaalla. Hänet siirrettiin kiusaajien ja pahoinpitelijöiden tieltä pois, kiusaajapoika sai pahoinpitelystään varoituksen, ei muita seuraamuksia.

Siirtyessään uuteen kouluun meillä kaikilla oli huojentunut mieli ja toiveikkaat odotukset. Sitten tytölle osui opettaja, joka huusi, kuvasi näitä vasten tahtoa, rankaisi yksin välitunnille laittamalla ja luokan edessä kyykyttämällä. Rehtorille puhuminen ei auttanut.

Eräänä päivänä sain soiton koululta. Se soitto sai äidin sydämen murtumaan. Tyttö oli taas kokenut opettajan taholta ilkeilyä ja lähti ovesta sanoen: Tapan itseni, koska eihän minulla ole mitään merkitystä täällä koulussa.

Onneksi vararehtori sai tytön huoneeseensa ja kävimme hakemassa pää painuksissa olevan pienen tytön pois. Päivystyksessä tyttö kertoi kaiken sen mitä oli joutunut kestämään ja kuinka kukaan ei edes huomaisi varmaan jos häntä ei olisi… Tämän jälkeen tyttö jäi kotiin ja vaadin opettajaa tilille, mutta mitään ei tapahtunut. Opettaja jatkoi entiseen malliinsa ja muserrettu tyttö siirtyi taas toiseen luokkaan. Hetken aikaa näytti jo hieman seesteiseltä, kunnes taas tuli koululta viestiä että tyttö on sulkeutunut vessaan. Hain koulusta itkuisen ja kätensä täyteen viiltäneen ahdistuneen nuoren.

Hetki meni taas eteenpäin ja pääsimme vihdoin monista yrityksistä nuorisopsykiatrian piiriin. Vihdoin. Ja kaikki tämä kiusaamisesta!

Sitten taas koitti hetken päästä päivä kolmisen viikkoa sitten, kun tyttö saapui pelokkaana kotiin, romahti lattialle ja kertoi kuinka kiusaajapoika koulussa oli osoitellut tahallisesti rappusten välistä tyttöäni silmään vihreällä laserilla. Opettaja oli kieltänyt vain poikaa. Tässä vaiheessa ei kukaan noteeranut tyttöäni, esimerkiksi pistänyt tekijää pyytämään anteeksi tai muutakaan, tytöltä ei kysytty tarvitsetko lääkäriä, onko kipuja. Myöskään vanhemmille ei tullut mitään soittoa/ilmoitusta, vaikkakin muuten kyllä viestiteltiin milloin mistäkin.

Silmä oli todella kipeä ja lähdimme samalta istumalta päivystykseen, ja sairaalassa todettiin myöhemmin sarveiskalvon reikä. Laserista tullut. Kävimme tekemässä rikosilmoituksen asiasta. Pian silmälääkkeiden aloituksen jälkeen värit alkoivat levitä näkökentästä tytöllä ja jouduimme uudestaan silmäsairaalaan – tällä kertaa selvisi että haavauma on parantunut, mutta sarveiskalvon pohjaan on tullut sumentuma, jotenka tyttöni ei näe kunnolla.

Voi olla että sumentuma häviää tai sitten ei. Kamalinta on, että tyttöni vasen silmä on melkein sokea syntymästä saakka, joten jos oikeasta silmästä menisi näkö, joutuisi hän opaskoiran varaan. Nyt elämme tätä jännittämisen aikaa. Tänä koko aikana rehtori ei ole vastannut kertaakaan soittoihin, ei viesteihin, vaikka tiesi mitä oli tapahtunut ja opettajan kanssa on viestitellyt.

Tyttö on nyt ollut kolmisen viikkoa kotona, peläten, shokissa. Mitä tekee koulu, ei mitään. Lukuisien viestien ja taisteluiden jälkeen sain vihdoin sovittua palaverin, johonka kiusaajan ja hänen vanhempansa oli myös määrä saapua ja johonka valmistelin pelokasta tyttöäni viikon. 50 minuuttia ennen palaveria tulee soitto ettei kiusaaja tulekaan. Menimme palaveriin silti, koska halusin kuulla mitä seuraamuksia siitä on kun oppilas tuo kouluun tällaisen ”laittomaksi aseeksi” luokitellun laserin, tahallisesti vahingoittaa sillä tyttöäni. Hän sai kirjallisen varoituksen. Olin aivan järkyttynyt. Palaverissa asiaa siirrettiin tammikuulle ja sanottiin että kiusaajan perheen aikataulujen mukaan pitää mennä.

Tuntuu, että kukaan ei ymmärrä uhria, ei uhrin perhettä ja sitä mitä ollaan käyty läpi. Lukuisia valvottuja öitä, töistä poissaoloja, pelkoa, surua ja ahdistusta. Mitä tekevät aikuiset joiden pitäisi turvata kaikkien lasten koulunkäynti? Eivät kanna vastuuta. Tyttöni pelkää mennä ulos ilman aikuista, heräilee öisin ja mikä pahinta, luottamus paremmasta huomisesta on täysin mennyt puhumattakaan näöstä.

En voi käsittää kuinka tämäkään koulu ei kanna vastuuta vaikka tiedossa oli kaikki edelliset virheet, laiminlyönnit, vastuunvälttelyt, traumat kiusaamisesta. En voi äitinä kuin toivoa ja rukoilla että tyttäreni näkö ei lähde, ja että jotenkin saamme tytön henkisesti ja fyysisesti kuntoon. Tyttö on tällä hetkellä kotona ja on se, jonka koulutus kärsii, jälleen kerran.

On surullista ja sydäntä särkevää äitinä nähdä kuinka välinpitämättömiä aikuiset ovat ja miten tällainen sallitaan, voimat on loppu perheestä. En voi käsittää että nämä molemmat koulut ovat myös niin kutsuttuja Kiva kouluja – siis koulukiusaamista vastaan olevia kouluja. Pahinta on kun kukaan ei vastaa puhelimeen, kerro mitä tapahtuu, anna mitään vaihtoehtoja vaan välttelee vastuuta ja asiaa. Ainoa taho joka on ollut todella perheen tukena ja auttanut asioiden eteenpäin viemisessä on SPR:n Nuorten turvatalo ja lastensuojelu sekä kriisipoli. iso kiitos heille, muttei asia selviä ja etene jossei koulu, kiusaaja ja vanhempi tee yhteistyötä. Parempaa huomista toivoen.

Äiti

Jaa

48 kommenttia

 1. Jessica Holmberg-Laine on

  Miksi tässä niin kehutussa hyvinvointivaltiossa ei pidetä ihmisistä huolta; ei kuunnella, ei tueta kun apua toivotaan. Tässäkin tapauksessa jää niin kiusattu kuin kiusaajakin ilman apua. Taas päästiin helpolla…mutta minkä taakseen jättää…😠.
  Voimia koko perheelle🧡!

  • Kkohjaaja on

   Äidille
   Rehtori on virkavastuussa, eli hänen on pakko vastata. Ellei hän vastaa, yhteys hänen esimieheen.
   Itse tekisin Aviin kantelun koulusta, niin opettajasta kuin rehtorista, myös aiemmasta koulusta. Samoin rikosilmoituksen.
   Kiusaajalapsesta tekisin lastensuojeluilmoituksen.

   Toivottavasti asia ja sen vakavuus alkaisi selvetä kiusaajalle/tämän vanhemmille ja koulu toimisi kuten kuuluu.

   Voimia teille.

 2. Siis eikä. Itku tuli lukiessa. 😭
  Miten tuo iiukumaailma on noin kamalaa. Itsellä tyttö 15 vuotias ja kuinka pahalta tuntuu ajatellen teidän tuskaa. missä koulussa tälläistä tapahtuu 😟

 3. Äidin kannattaisi tehdä rikosilmoitus. Tai olisi kannattanut jo aikaa sitten + rehtoreillakin on omat pomonsa.

 4. Sitä olen aina ihmetellyt, että kiusattu siirretään uuteen kouluun tai jätetään kotiin oppimaan tms….mitä ihmettä😖! Kiusaaja pitäisi joutua vaihtamaan koulua, saamaan vähintään kunnon rangaistuksen. Hän on se jonka päätä silitetään, ei hel….ti. Toivon tytöllesi erittäin paljon voimia ja uskoa, että aurinko vielä näyttäytyy ja saisit ilon takaisin elämääsi👍😇 .

 5. Kyllä tässä yhteiskunnassa on jotain pielessä, kun kiusaajat pääsevät kuin koira veräjästä eikä kiusattua auteta ja tueta. Tämmöisissä tilanteissa on vielä negatiivista, kun kiusattu ei saa vastauksia niihin usein avoimeksi jääviin kysymyksiin, että miksi häntä kiusataan…

 6. Anna kun arvaan. Syylliset on maahanmuuttajien lapsia tai muuten vain erityisryhmissä…

 7. Kyllä tässä on jo karannut muukin kuin mopo käsistä jos leikitään mielenterveydellä ja muullakin terveydellä, minä olisin kyllä niin vihainen, että tekisin jotain mitä saisin loppuelämäni katua, mutta toinen asia mitä me voimme tehdä, on perustaa kiusattujen ryhmä jossa porukalla käydään kiusaajien kimppuun ja haetaan oikeutta niille joille sitä ei muuten anneta, ellei muuten asia hoidu niin halukkaat myös osallistumaan ryhmäkanteen hakuun.

  • Linda Kallio on

   Tänä päivänä koulut niinkuin myös päiväkodit eivät kanna vastuuta kiusaamisesta. Kiusattu joutuu vaihtamaan joko luokkaa tai koulua sama pätee tarhoissa. Mikä musta on ihan uskomatonta. Itse taistelen tällä hetkellä eskarissa poikani kiusaamisen takia johon ei saada mitään tolkku tilanne on mennyt siihen että poika ei tahdo mennä enään eskariin. Olen pyytänyt että saisin tavata vanhemmat mutta se ei kuulemma ole mahdollista. Minä musta tuntuu uskomattomalta mutta oon päättänyt taistella asian suhteen. Tänä päivänä kun et saa olla millään lailla erillainen pitäisi olla samasta puusta veistetty.

   • Leijonaemo on

    Tiedän tunteen.Voimia kovasti myös teille ja toivotaan että saatte kiusaamisen loppumaan,tsemppiä👍

  • Leijonaemo on

   Näinhän se on,kyllä sitä käy kaikki tunnetilat tässä läpi kun oma lapsi kysymyksessä,suru,viha,epätoivo kaikki,mutta toisaalta jos itse alkaisin rähjäämään tai riehumaan,siitä napsahtaisi syyte mulle,ja mitrnkäs se auttaisi mun tyttöä,ei niin mitenkään..Mutta asiasta en vaikene ja toivon että kiusaamisesta puhuttaisiin juuri niin kuin asiat on että tekijät,kanssaihmiset,koulut yms näkisivät miten vakavan asian kanssa me täällä painitaan.Jos aikuisiin ei saa kohdistaa väkivaltaa niin miksi meidän nuoriin?Ja vielä luvan kanssa🙄Mutta vien kyllä asiaa niin pitkälle kuin vaan suinkin pystyn❤

 8. Koko perheelle mutta erityisesti tytölle voimia. Itken hänen puolesta. Onneksi lopulta olette päässeet avun piiriin. Mulla aikanaan myös opettaja kiusasi ja sattui myös olemaan koulun rehtori eli ei voinut valittaa. Muiden oppilaiden kiusaamisen jäljiltä oli vain murtunut nenä ala-asteella. Itse sain voimia elävästä uskosta Jumalaan ja rukouksesta. Sisältöä elämään toi muiden uskovaisten nuorten kanssa yhdessä oleminen viikonloppuisin. Toivottavasti tyttösi löytää voimia jostain koulun ulkopuolelta josta voi alkaa rakentaa elämää.

 9. Tehkää kiusaajasta lastensuojeluilmoitus. Tehkää koulusta rikosilmoitus. Tällainen on saatava loppumaan!

  • Samaa mieltä kyllä sinun kanssa Saara, rikosilmoitus heti vireille ja koulutoimen johtajaan yhteys kirjallisesti. Ja vielä vaikka lastensuojeluun yhteys jos koulussa ei mitään tehdä kiusaamisen lopettamiseksi.
   Ei tämmöisiä pitäisi Suomessa olla eikä tapahtua.
   Mitä sanoo laki tästä? Lapsella on myös oikeudet!

 10. Esa Tuunanen on

  Toivottavasti rikosilmoitukseen sisällytettiin opettajien/koulun toiminta, tai siis sen täydellinen puute.
  Samoin tämä on selvä oikeusasiamiehelle kantelun paikka.

  Mutta EU:n ihmisoikeustuomioistuinhan se olisi varmaan ainoa paikka oikeuden saamiseksi tietäen kuinka kovasti Suomen tuomarit ja suojatyöpaikkojen virkailijat ovat kukkahattujen avustuksella keskittyneet kaikenmaailman häiriköiden, pahoinpitelijöiden ja raiskaajien erityissuojeluun ja uhrien lisänöyryyttämiseen.

  • Leijonaemo on

   Hei,rikosilmoitus on tehty heti molemmissa keisseissä,mutte niistä seuraa kuin lasu kun on alle 15.v…Valitettavasti.Mutta kiitos myös sinulle❤

 11. Vierailija on

  Samanlaisia kokemuksia vantaalaisesta koulusta. Jatkuvaa, pahenevaa kiusausta. Koulu vältteli vastuutaan, ei saanut kiusaajia vanhempineen paikalle, ei antanut yhteystietoja että olisin voinut olla yhteydessä. Lopulta muutimme Helsinkiin ja lapsi pääsi uuteen kouluun. Muutaman kuukauden jälkeen lapsi huokaisi eräänä päivänä: ”ihana olla koulussa, jossa saa olla oma itsensä ja kukaan ei kiusaa”.

  Muutama viikko ennen muuttoa otin lapsen pois koulusta, koska koulu ei kyennyt takaamaan lapsen turvallisuutta – kerroin sen heille suoraan. Koulu alkoi puolustautumaan syyttämällä lasta sopeutumattomaksi ja hoidon tarpeessa olevaksi. Valmistauduin nostamaan kokonaisuudesta jutun koulua vastaan. Pyysin koulusta kaiken dokumentaation lapseen liittyen. Käytin lapsen pari kertaa tapaamassa asiantuntijaa lasten psykiatrisella. Lausunnon mukaan lapsessa ei ole mitään vikaa, ja on hyvin selvinnyt pitkään jatkuvasta kiusaamisesta äitinsä tuella.

  Loppujen lopuksi, muuton ja uuteen kouluun totuttautumisen jälkeen en kuitenkaan heti jaksanut nostaa juttua. Elämä rauhoittui, lapsen koulu sujui hyvin, lepäsimme kesän yli ja lopulta kanne jäi nostamatta – en jaksanut enää käännellä sitä kouluksi kutsuttua paskakasaa, joka antoi lapseni kiusaamisen jatkua.

 12. Leijonaemo on

  Hei,kiitos kaikille myötätunnosta.Asiasta tosiaan rikosilmo tehty,jota kautta lähtee myös automaattisesti lastensuojeluilmoitus.Eilen kävimme silmäkontrollissa ja tytön näkö eli sumentuma sarveiskalvon pohjassa edelleen näin 4-viikon jälkeen on olemassa,lääkäri ei osannut luvata o ko vamma pysyvä vai ei.Ja jos on tyttöni näkö on mennyttä sillä vasen silmä melkein sokea ja vahinko tullut oikeaan.Rehtori ei tosiaan vastannut puhelimeen,ei viesteihin..Koulu ei ota mitään vastuuta,tekijä perui sovitun palaverin.Tyttöni ei uskalla liikkua ulkona,saa melkeen paniikkikohtauksia lääkärissä missä paljon ihmisiä yms.Tämä on niin väärin,niin väärin.Nyt odotamme mitä poliisi tekee ja asianajaja.voimme vaan rukoilla ettei näkö mene kokonaan.Surullinen ja vihainen miten tilanne on hoidettu.Kiitos kaikille❤
  T:Uhrin äiti

  • Hei!

   Pistää todella vihaksi tämän lukeminen. Paljon voimia sinulle ja tyttärellesi.

   Muutama ehdotus:
   1.Ota yhteys kaupunginvaltuustoon/kaupunginjohtajaan
   2. Selvitä kuka on koulun rehtorin esimies ja ota häneen yhteys
   3. Ota yhteys isoihin mediataloihin. Ei tietenkään ole kiva tällaisia asioita puida julkisesti ja tyttösi varmasti haluaa olla rauhassa. Opettajan ja rehtorin välinpitämättömyys sekä kiusaaja perheen totaalinen vastuun välttely ei voi jäädä selvittämättä. Korostaisin erityisesti sitä seikkaa, että tämä kiusaaja on tuonut kouluun aseen. Jos aikuinen veisi työpaikalle aseen ja käyttäisi sitä työkaveria vastaan, niin ei olisi työpaikkaa tällä henkilöllä enää seuraavana päivänä…

   • Laser oli toisen vahingoittamiseen tarkoitettu esine. Sellanen julkisella paikalla rikos kantaa mukana. Poliisille se ilmotus pitää tehdä ja palkata kunnon lakimies joka pumppaa rahat pois. Sen jälkeen käydään rehtorin ”kimppuun” virkaa arvioidakseen. Ei se ole ihme jos ei mikään äidin hätähuudot auta kun menetellään typerästi. Äiti se tässä typerys on.

 13. Tehkää pojasta lastensuojeluilmoitus. Myös kaikista aiemmista tapauksista. RIkosilmoitus myös tapahtuneesta. Alkaa tulla perheeseen vipinää, kun alkaa lastensuohjelu ja poliisi hönkivät niskaan. Ottakaa myös huomioon, että se opettaja joka oli paikalla ja komensi laseroinnin loppumaan, mutta ei hoitanut uhria lääkäriin, on korvausvelvollinen. Kannattaa viedä asia eteenpäin! Selvittäkää miten viette asiaa eteenpäin.

 14. Kyllä myös jotkut aikuiset ovat vastuutunottomia, kun eivät lapsensa toiminnasta ota vastuuta (kiusaaminen).

  Itse laittaisin heti lopun asialle. Ja tässä tapauksessa siirtäisin kuisaajan pois koulusta vaikka olisi oma lapsi. Antaisin luvan käydä kaikissa mahdollisissa ja parhaissa lääkäreissä, minun laskuuni. Olisin pahoitteva ja nöyrä sekä häpeissäni.

  Kiusaaminen ei kuulu jatkua, se voi tuhota kiusatun elämän.

 15. Tytölle enkeleitä ja tämä on niin tämän ajan ilmiöitä, että kiusaamiseen on jo puututtava…Itse taistelin oman pojan kiusaamisasian kanssa todella kovasti ja päivystykseen jouduimme useammin ja aivotärähdystä jne….. Peruskoulu on nykyisin pahempi ku vankila…Koulupoliisi pitäisi olla joka koululla ja lapsille kuri……. Nykyajan järjestelmässäkin on niin paljon mätää, että uhreja kyykytetään ja täytyy olla superihminen, jotta saa oikeudet läpi……. Kiusaajat ovat tuhonneet monen lapsen elämän ja ihmetellään, miksi syrjäytyneitä nuoria………. Me olemme selvinneet, mutta arvet jäi…ja itse toivon tytölle todella paljon enkeleitä ja maailmankaikkeuden ja ihmeiden apua ja perheelle voimia taisteluun…… Tyttönne selviää……….

 16. Ilman muuta kannattaa tehdä rikosilmoitus ja siviilioikeudenkäyti tarvittaessa jotta saadaan korvausvelvollisuus kuntoon jossa alaikäinen kun on vastuullinen..työkyvyttömyys kuluu aiheuttajan maksettavaksi..

  • Samaa mieltä! Asia oikeuteen! Ottakaa myös yhteys valtakunnallisiin lehtiin. Ymmärrän, että tyttäresi ei haluaisi varmasti osakseen julkisuutta tällaisesta asiasta, mutta vielä vähemmän haluaa kiusaaja ja hänen perheensä.

   • Leijonaemo on

    Kiitos neuvoista❤ Tosiaan kysyin tytöltä tehdäänkö juttu ja hän totesi että kyllä,koska kukaan muu ei näytä asialle mitään tekevän,on ollut myös onnellinen kun olen lukenut myötätuntoisia kommentteja ja huomannut että tosiaan ihmiset välittävät,ja että ei kaikki muut aikuiset salli tällaista❤ Päivitän lähiaikoina tilanteemme uuteen juttuun,ja siinä kaikki te ihanat ihmiset voitte auttaa jakamalla juttua❤

 17. Ihan vinkiksi..
  Pasilassa on ihana pieni
  kodinomainen kristillinen koulu❤ Rehtori on psykologi joka osaa ihanalla tavalla kohdata nuoria! Suosittelen!

 18. Nyt olisi paikallaan yhteydenotto vantaan kaupungin valtuustoon tai vaikka kaupunginjohtajalle suoraan. Kouluntoiminnasta voisi ehkä tehdä johonkin kantelun?! Tekijä on saatava vastuuseen tällaisesta toiminnasta.

  • Leijonaemo on

   Kiitos vinkistä,täytyypä yrittää.Rehtorin esimiehelle olen yrittänyt soittaa,mutta ei vastaa puhelimeen.

 19. Sivistystoimen johtajalle kannattaa tehdä valitus ja pitää meteliä niin kauan, että asia menee läpi. Itse häpeäisin halvatun paljon jos oma lapseni kiusaisi muita ja tekisin siitä lopun heti.

 20. Ilmiselvästi rehtori tässä asiassa pelkää hoitaa tehtäviään jotka hänelle kuuluvat. Ei kykene näin suorittamaan hänelle osoitettuja tehtäviään, mistä johtuen ei voi toimia enää virassaan. Tuolla tulikin jo ehdotuksena kaupungin valtuustoon lähetetty kantelu. Tehdystä rikosilmoituksesta liite mukaan.
  Mielenkiinnosta haluaisin tietää, tekeekö valtuusto asialle mitään. Ottakaa nämä asiat muistiin, ja antakaa palaute seuraavien valtuustovaalien aikana äänestyksen muodossa.
  Voimia vanhemmille selviytyä näistä ikävistä asioista.

  • Leijonaemo on

   Iso kiitos sinulle kauniista kommentista.Varmasti viedään asiaa eteenpäin ja joulun jälkeen tutkintapyyntö poliisille rehtorin sekä opettajan toiminnasta.

 21. Autodetailer on

  Hei! Autodetailer.fi – The Art Of Detailing vantaalla, etsii tytön äitiä. Meillä haluttaisiin piristää tyttöä vastapainoksi näin järkyttävään toimintaan. Kiusaaminen saa koko ajan järkyttävämpiä muotoja ja kenenkään ei kuulu elää pelossa.

 22. Kannattaa hakea kiusatulle lapselle kaikki terapiat ja lääkärinlausunnot (ahdistus, masennus, paniikkihäiriöt, ulkona liikkumisen pelko, nukahtamisvaikeudet yöllä, vaikeus keskittyä läksyjen tekoon päivällä, yms).

  Joskus tuo koulukiusaaminen traumatisoi lapsen niin pahasti, ettei hän koskaan kykene pärjäämään jatko-opinnoissa. Siis ammattikoulu, lukio, yliopisto.

  Kuntoutustukea kannattaa hakea mahdollisimman nopeasti. Lapsi on jo saanut pahoja mielenterveysongelmia (koulukiusaaminen) ja fyysisiä vammoja (koulukiusaaja osoitti laserilla silmään). Kaiken lisäksi lapsella oli jo ennestään näkövamma toisessa silmässä.

  Paras ”kosto” välinpitämätöntä koulujärjestelmää kohtaan on se, että lapsi käy pakolliset opinnot (peruskoulun oppimäärä) loppuun kotiopetuksena ja sen jälkeen jää kuntoutustuelle ja siitä suoraan työkyvyttömyyseläkkeelle. Eläkkeellä voi sitten yrittää jatkaa opiskeluja (tai kevyttä työtä) jos tuntuu että fyysinen kunto ja psyykkinen terveys kestävät.

 23. Yhteiskunta ei ole puolellasi on

  ”En voi käsittää kuinka tämäkään koulu ei kanna vastuuta vaikka tiedossa oli kaikki edelliset virheet, laiminlyönnit, vastuunvälttelyt, traumat kiusaamisesta…”

  Tämä ei ehkä tässä tilanteessa enää auta, mutta siltä varalta että joku vastaavassa tilanteessa oleva lukee tätä, kysyn vain miksi et itse kantanut sitä? Jos koulu muuttuu nuorelle vaaralliseksi paikaksi, ainoa eettinen teko on vaihtaa sitä tai mikäli kiusaaminen yhä jatkuu: vaihtaa kotiopetukseen. Koulu on myös mahdollista saattaa päätökseen myöhemmin, mutta menetettyä mielenterveyttä tai näköä on vaikeampi saada takaisin. Olen itse entinen koulukiusaamisen uhri, elämäni käytännössä romahti tuon myötä enkä ole koskaan kyennyt ns. tavalliseen elämään. Tiedän että kaltaisiani on Suomessa satoja, ellei tuhansia – meidät on helpompi uhrata yhteiskunnan taholta, kuin puuttua (lukumäärältään useampaan) kiusaajaan. Koulun nimi myös julki, se on tässä tilanteessa ehkä ainoa mitä pystyy enää tekemään. Toivon joka tapauksessa voimia sinne, ja että saisitte joku päivä oikeutta tämän asian suhteen – vaikka epäilen.

 24. Sellaista se on on

  Kotikoulu. Jos valtion koulu ei kykene takaamaan oppilaiden turvalisuutta ja terveyttä, ainoa ratkaisu on ottaa lapsi pois valtion koulusta ja järjestää hänelle kotikoulu.

  • Miten voisi päästä koulukiusatun auttajaksi? Siis että voisi mennä koulumatkat nuoren mukana ja antaa tukeaan? Mieheni kanssa tuosta juteltiin ja kun hän on ulkoisesti karskin näköinen,niin uskon,että jos esim.menisi näyttäytymään jonkun koulukiusatun seurassa koululle,loppuisi kiusaaminen siihen. En usko että kukaan enään uskaltaisi sen jälkeen kiusata. Onko mitään sivustoa missä voisi ilmoittautua?

Kommentoi