Riski vakaviin verenpainetaudin komplikaatioihin moninkertaistuu, jos ihmisellä on korkean verenpaineen lisäksi muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Korkeaa verenpainetta voi hoitaa elintapamuutoksilla tai lääkkeillä. Vain noin puolet korkeasta verenpaineesta kärsivistä suomalaisista on tietoisia vaivastaan.

Mehiläisen kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto muistuttaa, että mikäli ihmisellä on valtimotaudin riskitekijöitä, lääkärin vastaanotolle olisi tärkeää saapua viimeistän 40 vuoden iässä – vaikka kohonnut verenpaine ei olisi tiedossa.

– Valtimoahtaumataudin riski on sitä suurempi mitä enemmän ihmisellä on riskitekijöitä, kuten korkeaa kolesterolia, kohonnut verensokeri tai suvussa alttiutta valtimosairauksiin. Kun yhdistää kohonneen verenpaineen näihin riskitekijöihin, sydäntautien ja aivoinfarktin riski moninkertaistuu. Ihmiset eivät usein ole tietoisia, että useiden riskitekijöiden yhteisvaikutuksesta riski valtimosairaudesta on suurempi kuin yksittäisten riskitekijöiden summasta voisi päätellä, kertoo Tapio Aalto.

Elintaparemontti nuorena vähentää riskiä vanhempana

Aalto muistuttaa, että lääkärissä käydessä verenpaineen mittaaminen olisi tärkeää. Mitä aikaisemmin tauti huomataan, sitä helpompaa se on hoitaa kuntoon.

– Nuorella ihmisellä valtimot ovat joustavat ja hyväkuntoiset. Iän myötä hoitamattomana verenpainetaudin riski kasvaa suuremmaksi. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin päästään puuttumaan sitä kevyemmillä hoidoilla selvitään, Aalto sanoo.

– Toisinaan hoidoksi riittävät pelkät elintapamuutokset eikä lääkehoitoa tarvita. Liikunnan lisääminen, terveellinen ruokavalio ja ylipainon välttäminen ovat avaintekijöitä terveempään elämään.

Lääkehoito jopa poistaa riskin

Mikäli lääkärin vastaanotolle saapuu vasta oireiden ilmettyä, tilanne on usein jo pitkälle edennyt. Oire on merkki siitä, että vahinkoa on jo tapahtunut. Usein oireita ovat rytmihäiriöt, hengenahdistus ja paineinen päänsärky. Näissä tapauksissa tilanteeseen on puututtava nopeasti terveydenhuollon asiantuntijan vastaanotolla.

– Lääkehoito on paras hoito kohonneeseen verenpaineeseen. Kun lääkehoito aloitetaan, riski vakaviin komplikaatioihin madaltuu ratkaisevasti. Mikäli painetta on ollut pitkään ennen lääkehoidon aloitusta, riski pysyy hetken koholla, mutta normalisoituu ajan kanssa. Koko ajan uudistuvasta tutkimustiedosta nähdään, että hoitamalla lievästikin kohonnutta verenpainetta voidaan pienentää komplikaatioiden osalta riskiä huomattavasti, Aalto päättää.