Yli puoli vuotta sitten kerroimme koulukiusatun vantaalaistytön tarinan. Mitä hänelle nyt kuuluu?

14-vuotiaan tytön äiti kertoi viime joulukuussa, kuinka hänen lastaan oli pitkään kiusattu koulussa. Kiusaaminen muuttui myös fyysiseksi, ja lakipisteensä se sai, kun tyttöä osoitettiin laserilla silmään koulussa. Tytön näkö vaarantui ja hän joutui sairaalahoitoon. Pahat vauriot kärsi myös tytön turvallisuudentunne. Hän ei enää uskaltautunut kouluun. Kiusaamisesta oli tullut elämää pahasti rajoittava tekijä.

Mitä tytölle ja perheelle kuuluu nyt. Päivitimme kuulumiset, sillä niitä on kyselty toimituksestamme paljon. Kiusatun kohtalo herätti paljon keskustelua myös sivustomme oman somen ulkopuolella.

-Tyttäreni ei jatkanut koulussa, koska oli niin peloissaan ja ahdistunut. Hän siirtyi yksityisopetukseen, pois varsinaisesta koulurakennuksesta. Sitten tuli korona ja etäopetus, kertoo äiti.

-Yritimme saada sovittelua aikaiseksi lasertapahtumasta, jotta saisimme asian päätökseen ja korvauksia satojen eurojen lääkärikuluista tekijän perheeltä, mutta perhe kieltäytyi. Tyttärelläni aloitettiin traumaterapia kiusaamisen vuoksi.

Pahaksi onneksi yksityisopettaja, joka oli osoittautunut loistavaksi, joutui lopettamaan.

Yhteistyö koulun kanssa ei ole äidin mukaan sujunut juuri koskaan, sillä rehtori on ollut hänen mielestään välttelevä ja ei-aktiivinen.

-Piti sopia asioista ennen lukuvuoden loppua, että miten jatketaan syksyllä, mutta en ole saanut rehtoria kiinni. Ei reagoinut viesteihinkään, äiti pudistelee päätään.

Koulukiusattu on jätetty äidin mukaan yksin kaikin tavoin.

-Eihän tyttäreni saanut kutsua edes todistustenjakoon Wilma-ohjelman kautta. Piti kysellä, että miten tyttäreni edes saa todistuksen. Kutsua ei kuulemma todistustenjakoon laitettu, kun ajateltiin, ettei tyttäreni halua kuitenkaan tulla.

-Kaiken huipuksi koululle oli järjestetty moniammatillinen palaveri, mutta unohdettiin ilmoittaa siitä kotiin meille vanhemmille. Ei tässä kyllä lapseni oikeudet toteudu, äiti suree.

Moni tapausta seurannut kysyi eikö rikosilmoitus olisi auttanut kiusaamistapauksessa.

-Kun tekijä oli alle 15-vuotias, niin poliisi käänsi asian Vantaan sovittelutoimistoon, johon tekijän perhe kieltäytyi tulemasta.

Miten silmä voi?

-Silmä on onneksi parantunut. Henkinen puoli on kuitenkin hajalla, ja traumaterapia aloitettu.

Aiempi juttumme aiheesta täällä