Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Allergia antibiootille

Olen joskus saanut jostain antibiootista nokkosrokkotyyppisen näppylämeren iholle. Tai ainakin yhdistän mielessäni myöhemmin ilmaantuneen reaktion siihen. Sittemmin olen kuullut että kyseessä olisi aika perusantibiootti, jota käytetään yleisesti, kefaleksiini.

Haluaisin varmistua, olenko tuolle aineelle allerginen. Onko se mitenkään mahdollista testata jollain allergiatestillä, jotta tulevaisuudessa sitä ei tarvitsisi mahdollisesti vältellä.

Kari

Epäilyt mikrobilääkeallergioista ovat hyvin yleisiä, mikä johtuu osittain siitä, että infektio, jota lääkkeellä hoidetaan, aiheuttaa usein samanlaisia oireita kuin lääkeallergiakin. Kefaleksiini kuuluu kefalosporiinit-nimiseen antibioottiryhmään, joka on penisilliinien ohella yksi tehokkaimmista ja yleisimmin käytetyistä antibioottiryhmistä. Siten, jos on epäilyä allergiasta kefalosporiiniryhmän antibiootille, on tarkemmat tutkimukset syytä suorittaa.

Mikrobilääkeallergiatutkimukset tehdään tavallisesti ihotautipoliklinikalla tai -osastolla. Siihen, miten diagnostiikkaa lähdetään tekemään, vaikuttaa se, kuinka nopeasti oletettu lääkeainereaktio on ilmaantunut lääkkeen ottamisen jälkeen. Käytettyjä tutkimuksia antibioottiallergian selvittämiseksi ovat ihopistokokeet, verikokeet, ns. epikutaanikokeet eli lappukokeet ja altistuskokeet. Pääset ihotaudeille tutkimuksiin lääkärin lähetteellä, joten suosittelen sinua varaamaan aikaa esimerkiksi terveyskeskus- tai työterveyslääkärille.

Saako vanhempi tietää testituloksesta

Saako äiti ja isä tietää, jos olen käynyt sukupuolitautitesteissä. Näkyykö se jostain palvelusta?

16v tyttö

Jos terveydenhuollossa arvioidaan, että alaikäinen on kykenevä päättämään hoidostaan, on hänellä oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antaminen huoltajilleen.  

Tämä koskee myös tietojen näkymistä omakantapalvelun kautta. Eli jos arvioidaan, että alaikäinen on kypsä päättämään hoidostaan, tietojen näkyminen omakannasta huoltajille voidaan estää.  Seksuaalikäyttäytymiseen liittyvissä asioissa terveydenhuollon ammattilaisten täytyy arvioida alaikäisen kertomien tietojen perusteella käyttäytymisestä ja tapahtumista nuorelle aiheutuvan riskin suuruutta ja lisäksi sitä, miten alaikäinen ymmärtää valintojensa seuraukset.

Mikäli terveydenhuollossa arvioidaan, ettei alaikäinen ole päätöskykyinen ja kypsä arvioimaan asioita, hoidetaan hänen asioitaan yhdessä vanhempien kanssa. Yleensä 15 vuotta täyttänyt nuori pystyy päättämään hoidostaan.

Turvottavat jalat

Jalkani ovat alkaneet turvota nilkoista. Olen 55v nainen ja teen istumatyötä. Aiemmin tällaista ei ole ollut. Ylipainoa on aika laillakin, voiko johtua siitä? Miten tätä pitäisi aktiivisesti yrittää hoitaa. Suonikohjuja minulla ei ole. Mitä suosittelisit? Voiko tämä olla vaarallistakin, jotain sydänjuttuja tms?

Anneli

Tavallisesti alaraajaturvotus johtuu laskimovajaatoiminnasta, mikä myös suonikohjuja aiheuttaa. Suonikohjuja ei kuitenkaan aina esiinny laskimovajaatoiminnan yhteydessä, joten niiden puuttuminen ei poissulje laskimovajaatoimintaa.

Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnassa painovoima aiheuttaa veren takaisinvirtauksen alaspäin suonta pitkin vaurioituneiden laskimoläppien vuodon vuoksi. Siitä seuraa ylipaine alaraajojen laskimoissa, mikä johtaa turvotukseen jaloissa. Tavallisimmin kyse on pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. Pitkälle edennyt pintalaskimoiden vajaatoiminta voi johtaa myös syvien laskimoiden vajaatoimintaan, mutta syvien laskimoiden vajaatoimintaa voi olla myös ilman pintalaskimoiden vajaatoimintaa.

Myös sydänperäiset syyt voivat olla alaraajaturvotuksen taustalla, ja tuolloin siihen liittyy tavallisesti fyysisen rasituksensiedon alenemaa ja hengenahdistusta. Sydänongelmat turvotusongelman syynä voidaan hyvin pitkälti poissulkea perusterveydenhuollossa tehtävin tutkimuksin. Alaraajojen turvotus voi olla myös lymfaturvotusta, joka johtuu imunestekierron häiriöstä.

Ylipaino heikentää imusuonten toimintaa ja ylimääräinen rasva voi painaa imuteitä tukkoon. Joskus ylipaino voi olla ainoa syy imunestekierron häiriölle. Ylipaino voi lisätä riskiä myös laskimovajaatoiminnan kehittymiselle, joten normaalipainoon pyrkiminen on järkevää tämänkin vaivan suhteen.

Jos lääkärin tutkimuksissa päädytään siihen, että kyse on joko laskimovajaatoiminnasta tai imunestekierron häiriöstä, on turvotuksen esto lääkinnällisillä hoitosukilla tärkeää. Hoitosukat laitetaan jalkaan heti aamulla ja pidetään koko valveilla olon ajan. Mikäli hoitosukkien pitäminen ei onnistu tai alaraajoihin on päässyt kehittymään ihomuutoksia, hoidetaan laskimovajaatoimintaa myös erilaisilla operaatioilla. Imunestekierron häiriössä operatiivisen hoidon mahdollisuudet ovat rajoittuneemmat. Jos on epäilyä, että turvotuksen taustalla on sydänperäinen syy, on tarve tehdä tarkempia sydäntutkimuksia, joiden suhteen potilas ohjataan kardiologille.

Suosittelen, että varaat lääkärille ajan.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Henna Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja seuraavan kerran Tampereella 9.10. ja Helsingissä 23.10. sekä Kouvolassa 20.-21.11. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa niin perinteiselle lääkärivastaanotolle kuin esteettisen hoidon vastaanotollekin. Ajanvarauslinkki alla:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on henna_peltonen_erikoislaakari.jpg