Radio Novan aalloilta viimeksi tutuksi tullut juontaja Lauri Salovaara kuuli lääkäriltään madonluvut kaksi vuosikymmentä sitten.

Hänen ei enää koskaan pitänyt juosta.

Salovaara sai reumadiagnoosin vuonna 2000 ollessaan vain 22-vuotias. Asia käy ilmi Laurin haastattelusta, joka on julkaistu maksullisessa Iltalehden Plus-osiossa.

Mies harrasti urheilua aktiivisesti, ja kivut olivat tulleet hänen vieraakseen.

Uutinen reumasta oli shokeeraava ja itketti Lauria. Hän pelkäsi joutuvansa jopa pyörätuoliin.

Hänellä kokeiltiin kaikenlaisia lääkkeitä ja Lauri tutustui myös avantouintiin. Runsaat kymmenen vuotta sitten hän tutustui lääkäriin, joka ehdotti miehelle niin kutsuttuja biologisia lääkkeitä. Salovaara ei edes tiennyt mitä reumalääkäri tarkoitti.

Lääkettä pistettiin, ja heti ensimmäisen piikin jälkeen tapahtui:

– Se oli ihan mieletön fiilis. Heräsin ja nostin sukat lattialta. Sitten tajusin, että hetkinen, minähän vain nostin ne ilman vaikeuksia, Salovaara kertoo Iltalehdessä.

Hän kuvaa lääkärin muuttaneen hänen elämänsä täysin.

Nyt hän on käyttänyt biologisia lääkkeitä vuosikaudet. Kivut eivät ole kokonaan poistuneet, mutta ne ovat mahdollistaneet hänen elämänsä reuman kanssa ja pitäneet sairauden hallinnassa.

Salovaara nähdään paraikaa televisiossa Selvityjät-sarjassa. Miehen, jonka ei pitänyt koskaan edes juosta.

Mitä ovat biologiset lääkkeet?

Biologiset lääkkeet ovat valmisteita, jotka tuotetaan elävissä soluissa useimmiten geenitekniikan avulla.

Vaikka lääkkeet ovat yleistyneet, niitä on jarruttanut niiden korkea hinta. Hintakilpailu alkuperäisen valmisteen ja sen biosimilaarien kesken on tosin odotetusti laskenut näiden lääkkeiden hintatasoa.

Biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi alkuperäislääkkeenä tunnetun biologisen viitevalmisteensa kanssa. Biosimilaarilääke sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke, mutta sen eri versiota.