Erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa tällä palstalla viikottain lukijoita askarruttaviin terveys- ja hyvinvointiaiheisiin kysymyksiin. Muistathan, että koska lääkäri ei näe potilasta, voi tutustua hänen hoitohistoriaansa ja tehdä tutkimuksia tätä kautta, vastaukset ovat vain suuntaa-antavia eivätkä täytä oikean diagnosoinnin kriteereitä. Hakeudu aina lääkärin vastaanotolle selvittääksesi tarkoin oireittesi syyt ja sairauden laatu.

Hei!

Verenpaineeseeni olen syönyt neljää eri valmistetta jo pitemmän aikaa. Ajan myötä niiden tehot laskeneet, nyt paineet pillereitten kanssa tyyliin 156/86, pulssi ihan ok. Olen aikuinen mies, ylipainoa on.

Voiko verenpainelääkkeisiin keho tottua? Kun kerran mainitsin lääkärille, tämä totesi, että taso on okei lähtötasoon nähden – se oli aikoinaan 180/110. Pitäisikö sittenkin lisätä vielä pillereitä tai annostusta? Pelkään että tulee sivuvaikutuksia. Voiko verenpainetta saada vaikka kymmenen pykälää alas liikunnalla ja suolan vähentämällä vai tarvitaanko tässä vielä lisää pillereitä tai niiden vaihto, mikä on mielipiteesi?

Ukko

Verenpaineen hoidon yleinen tavoite on saada kotona mitattujen verenpaineiden taso alle 135/85 mmHg. Hoidon tavoite on tiukempi, jos potilaalla arvioidaan olevan kohonnut riski sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön, ja tuolloin tavoite on kotimittauksissa verenpainetaso alle 125/80. Diabeetikoilla vähimmäishoitotavoite on päästä verenpaineen kotimittauksissa alle tason 135/85 ja matalampaan kotimittausten tavoitteeseen (alle 125/80) diabeetikoilla pyritään, mikäli se voidaan haitoitta saavuttaa. Myös kroonista munuaistautia sairastavilla potilailla tavoitteena on kotiverenpainetaso alle 125/80. Yli 80-vuotiailla tavoiteltava kotiverenpainetaso voi kokonaistilanne huomioon ottaen olla taso alle 140/85, sillä liian matala verenpaine voi olla haitallinen vanhuksille.

Em. tavoitteiden valossa sinun verenpainetasosi on liian korkealla tasolla, ja matalampaan tasoon olisi hyvä pyrkiä. Verenpainelääkkeisiin ei käytännössä varsinaista toleranssia kehity, vaan hoidon aikana tapahtuva verenpaineen nousu johtuu todennäköisemmin itse verenpainetaudin hankaloitumisesta joko verenpaineen nousua provosoivien elintapojen (runsaasti suolaa ja rasvaa sisältävä ruokavalio, salmiakki- ja lakritsituotteiden käyttö, runsas alkoholin käyttö, tupakointi, vähäinen liikunta, painonnousu), verenpaineen nousulle altistavien geenien tai ns. sekundaarista hypertensiota aiheuttavien sairauksien ilmaantumisen vuoksi.

Sekundaariseksi verenpainetaudiksi kutsutaan sellaista tilaa, jossa jokin diagnosoitavissa oleva muu sairaus aiheuttaa liian korkean verenpaineen. Tällaisia sairauksia ovat munuaisvaltimoahtauma, muu munuaissairaus, erilaiset umpieritysrauhasten sairaudet, hoitamaton uniapnea, aortan ahtauma ja harvinaisissa tapauksissa tietty perinnöllinen syndrooma.

Sekundaarinen verenpaineen kohoaminen voi johtua myös muista käytössä olevista lääkkeistä, ja tällaisia lääkkeitä ovat mm. tulehduskipulääkkeet, kortisonit, anaboliset steroidit, tietyt nuha-, yskä- ja allergialääkkeet pitkäaikaiskäytössä ja yhdistelmäehkäisypillerit.

Liikunnalla ja suolan vähentämisellä pystyt laskemaan verenpainetasoasi, ja ne ovat keskeisinä verenpainetaudin elintapahoidossa. Tutkimuksissa on todettu, että kohtuukuormitteinen kestävyysliikunta laskee lepoverenpainetta keskimäärin 8/5 mmHg henkilöillä, joilla on kohonnut verenpaine. Suolan vähentäminen ruokavaliossa laskee verenpainetta annoksesta riippuvalla tavalla, ja on todettu, että suolansaannin vähentäminen esimerkiksi 6 grammaan päivässä alentaa verenpainetta verenpainetautipotilailla keskimäärin 7/4 mmHg

Elintapamuutoksia sinun kannattaa ilman muuta tehdä, mutta suosittelen sinua hakeutumaan joka tapauksessa lääkärin vastaanotolle uudestaan, jotta sekundaarisen verenpainetaudin mahdollisuutta selvitellään.

Terve!

Mistä voisi saada motivaatiota laihduttamiseen? Olen kolmekymppinen nainen, ja tuntuu että ei vain riitä. Aamut ja päivät voivat mennä hyvin, mutta illalla mieliteko iskee. Sitten vain tulee ”siirrettyä aloitusta” huomiseen. Mitä sinä suosittelet vastaanotolla laihtumista haluavalle. Ylipainoa on silleen että olen 166 pitkä ja painan 90 kiloa.

Painopulma

Motivaatiota voi harvoin antaa toiselle valmiina, mutta opastusta sisäisen motivaation löytymiselle voi antaa. Olennaista on se, että laihtumista tavoitteleva henkilö tunnistaisi, mikä merkitys laihtumisella olisi hänelle ja mitä muuta laihtumisella tavoittelee kuin vain kilojen tippumista. Onko laihtumistavoitteen taustalla pyrkimys erilaiseen ulkonäköön, terveempään ja hyvävointisempaan kehoon, energiatasojen parantuminen arjessa siten, että jaksaa tehdä työpäivän jälkeenkin jotain tai ehkä jotain muuta?

Kun on miettinyt arvot laihtumistavoitteen taustalta, on järkevää miettiä arvojen ja oman nykyisen toiminnan yhteensopivuutta. Onko niiden välillä ristiriitaa ja tunnistaako nykyisen elämäntavan jatkamiselle painavampia perusteita kuin tavoitteiden saavuttamiselle? Sitten kannattaa pohtia ja kartoittaa omia resursseja elämäntapamuutokseen ja miettiä, olisiko tarvetta ulkopuoliselle avulle. Tarvitseeko esimerkiksi opastusta ruokavalion ja liikuntaohjelman suunnittelussa tai toista ihmistä tsemppaamaan ja kannustamaan muutoksessa ja auttamaan omien vahvuuksien tunnistamisessa?

Edellä mainittujen teemojen pohjalta voi pikkuhiljaa rakentaa itse itselleen motivaation elämäntapamuutokseen, sillä sisäinen motivaatio luo vahvimman pohjan pitkäjänteiselle elämäntapamuutokselle. Nykyään on saatavilla myös laihdutusta tukevia lääkityksiä, joita voidaan tiettyjen kriteerien täyttyessä käyttää painonpudotuksen tukena. Tätä aihetta käsiteltiin 5.7 julkaistussa lääkäripalstassa, kannattaa tutustua myös siihen!

Hei!

Kuinka usein verenpainelääkkeitä ja tyroksiinia syövän ihminen pitäisi käydä testeissä. On myös vähän diabeteksen alkua (paastosokeri vilkuttaa 6,8) ja astmaa. Mikä olisi sopiva väli tarkastaa asioita ja mitä kokeita pitäisi silloin ottaa. Olen yksityisen asiakas.

Laura55

Vakiintuneessa tyroksiinihoidossa tyreotropiini ( TSH) ja tyroksiini ( T4V) tarkistetaan  vuoden välein ja verenpainelääkitykseen liittyen potilaan on hyvä käydä vuosittain verenpainekontrollissa joko sairaanhoitajalla, terveydenhoitajalla tai lääkärillä riippuen siitä, miten kontrollit on kussakin paikassa järjestetty, ja ennen kontrollivastaanottoa potilas pitää verenpaineen kotiseurannan, jonka tuo vastaanotolle mukanaan. Kotiseurannassa potilas ottaa neljän päivän ajan aamuin illoin verenpaineen kaksoismittaukset. Vastaanotolla käydään läpi seurannan tulokset, kartoitetaan elintapoja ja käydään läpi lääkehoidon toteutuminen. Laboratoriokokeita katsotaan riippuen siitä, mitä lääkityksiä ja mikä potilaan muu terveydentila on. Tavallisesti vuosittain katsotaan perusverenkuva, kalium, natrium, kreatiniini ja yksilöllisen harkinnan mukaan verensokeri, rasva-arvot, sydänfilmi, maksa-arvo alat ja albumiinin ja kreatiniinin suhde virtsasta.

Astman seurannassa lievissä tapauksissa riittää kerran vuodessa kontrollivastaanotto astmahoitajalla tai lääkärillä riippuen paikallisesta työnjaosta ja ennen vastaanottoa potilas tekee kotona viikon PEF-seurannan, jonka tulos vastaanotolla tulkitaan. Lisäksi käydään läpi potilaan oiretilanne astman suhteen ja kuunnellaan keuhkot. Spirometriatutkimus suositellaan astmapotilaille 3 – 5 vuoden välein ja tiheämmin niille potilaille, joiden astman hoidossa on ongelmia.

Kaikki julkaistut lääkäripalstat tämän linkin takana

Kysy lääkäriltä!

Joka viikko erikoislääkäri Henna Peltonen vastaa lähettämiinne kysymyksiin. Kerrallaan voimme käsitellä vain muutamia kysymyksiä. Lukemalla palstan vastauksia voi saada apua mieltä askarruttaviin asioihin, vaikka itse ei olisi kysymystä lähettänytkään.

Jos haluat kysyä lääkäriltä, lähetä kysymyksesi osoitteella toimitus (at-merkki) terveydenasialla.com ja kirjoita aiheeksi viestiin ”lääkäripalsta”.

Kaikkiin kysymyksiin ei valitettavasti voi saada vastausta. Jos kysyt, kerro tarkasti ikäsi ja vaivasi. Pituuden ja painon ja lääkityksen kertominenkin voivat olla tarpeellisia tietoja lääkärille. Emme rekisteröi, säilytä tai yhdistä mitään nimi- ja henkilötietoja tai kysymyksiä toisiinsa, eikä kenellekään vastata suoraan. Kenenkään nimi ei tule esiin palstalla. Jokainen voi halutessaan lähettää kysymyksensä vaikka luomalla tarkoitusta varten uuden, nimimerkillä varustetun sähköpostiosoitteen.

Haluatko asioida erikoislääkäri Henna Peltosen vastaanotolla henkilökohtaisesti ja tavata hänet? Se onnistuu seuraavasti:

Heinäkuussa Peltonen suorittaa esteettisiä hoitoja ja lääkinnällisiä botuliinihoitoja Tampereella 28.7 ja 30.7. ja Helsingissä 31.7. ja 7.8. Helsinki-päivinä Peltoselle voi varata ajan terveysasioissa lääkärivastaanotolle tai esteettisen hoidon vastaanotolle.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on henna_peltonen_erikoislaakari.jpg
Erikoislääkäri Henna Peltonen