Tartunnat ovat nousussa ärhäkkäästi liikkuvan deltavariantin otettua vallan. Asiantuntijalääkärit kannattavat Ilta-Sanomien haastattelussa niin kutsutun koronapassin ottamista käyttöön.

Vain sitä käyttämällä, eli todisteellisesti, voisi ”ostaa” itselleen pääsyn vaikkapa tapahtumiin tai ravintolaan. IS kirjoittaa, että asiantuntijoiden mukaan koronapassi voisi parantaa epidemiatilannetta merkittävästi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen sanoo lehdelle, että mitä enemmän virusta on väestössä, sitä enemmän sillä on mahdollisuutta kohdata yhden kerran rokotetut ja rokottamattomat.

-Toistaiseksi ikääntyneet, jotka on rokotettu kattavasti kahteen kertaan, eivät ole joutuneet sairaalahoitoon. Kun virusta liikkuu enemmän on riski, että myös he sairastuvat, koska heidän rokotevasteensa on heikompi.

Koska rokotekattavuudesta voidaan unelmoida vasta loppuvuoden puolella, koronapassille olisi käyttöä.

– Koronapassin avulla yhteiskuntaa voitaisiin avata ennen kuin rokotekattavuus on riittävän korkea, Ruotsalainen sanoo IS:ssä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kannattaa hänkin vahvasti koronapassia. IS:n mukaan HUS:in diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen kanta on tismalleen sama.

-Maailmansivuun on erilaisia rokotustodistuksia käytetty joko matkustamisen tai työnhaun yhteydessä. Kun puhutaan koronapassista, puhumme vain rokotustodistuksesta ja sen käytöstä, hän täsmentää.

Mikä koronapassi?

Niin kutsuttu koronapassi on käytössä jo laajasti Euroopan maissa. Suomessa se ei ole käytössä, vaikka esimerkiksi Pohjoismaissa, kuten Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa on.

esteettinen

Passin saa, jos on ottanut kaksi rokoteannosta, antaa tuoreen negatiivisen testituloksen tai on sairastanut taudin lähimenneisyydessä.

Passilla pääsisi ravintoloihin ja tapahtumiin, jotka ovat osoittautuneet koronan leviämisen kannalta otollisiksi paikoiksi.

Lue koronapassin oikeudellisista haasteista täältä