Monissa Pohjoismaissakin käytössä oleva koronapassi on noussut keskusteluun myös Suomessa, jossa koronatartunnat leviävät deltaviruksen muodossa neljännessä aallossa jo yli 700 tartunnan päivävauhtia (tilanne tänään 29.7.2021.)

Koronapassin saisi henkilö, joka on ottanut rokotukset tai sairastanut koronan tai esittää negatiivisen tuloksen. Ajatuksena on väläytelty, että passilla hän olisi oikeutettu käymään vaikkapa ravintoloissa tai tapahtumissa, joihin muutoin ei olisi asiaa.

Koronapassia on pidetty mielenkiintoisena tuttavuutena, mutta sen oikeudellinen puoli on herättänyt paljon kysymyksiä. Eriarvoistaako se?

Ylellä esiintyneet asiantuntijat näkevät, että koronapassi Suomessa on mahdollinen. Ensin pitää ratkaista muutamia yhdenvertaisuusongelmia.

Tarvitaan lainsäädäntö

Ylen haastattelema julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Joensuun yliopistosta toteaa, että koronapassi pitäisi lainsäädännöllä rajata tiettyihin palveluihin.

Selvää kuitenkin olisi, ettei koronapassia voisi käyttää ”avaimena” julkisiin tiloihin pääsemiseksi. Sama koskee tiettyjä kulkuvälineitä, kuten busseja ja junia. Niihin tulee kaikkien aina päästä.

Hän summaa, että koronapassia ei voisi hänen mielestään pitää edellytyksenä ruokakaupassa asioinnille, mutta ”sirkushuveihin” se saattaisi soveltua.

– Sen käytölle esimerkiksi joukkotapahtumissa voisi löytyä perusteita. Toisaalta myös yksityisten toimijoiden osalta tämä syrjintäkysymys pitäisi jollain tavalla ratkaista, Voutilainen sanoo.

Passi ei saa paljastaa liikaa

Helsingin yliopiston julkisoikeuden dosentti Pauli Rautiainen näkee Ylellä, että pelkkä rokotukseen perustuva koronapassi olisi oikeudellisesti mahdoton.

Sen sijaan koronapassi voisi sisältää tiedon myös jo parantuneesta taudista ja mahdollisesti negatiivisesta testitodistuksesta.

Voutilaisen mukaan missään tapauksessa ei voida ottaa käyttöön passia, jossa lukee tarkasti yksilöiden miksi henkilö on saanut passin: onko hänet rokotettu, sairastanut koronan vai onko hänelle tehty negatiivinen testi. Pitäisikin vain kertoa esimerkiksi QR-koodin avulla, että henkilö on oikeutettu passiin.

Tietotekniikka asettaa myös haasteet. Kaikilla ei ole käytössään älypuhelimia.

Passi ja lainsäädäntö voisivat olla käytössä loppuvuodesta aikaisintaan.

 

esteettinen