49-vuotias Martti alkoi tammikuussa valitella rintakipuaan.

-Puristi, mutta ei se mitään närästystä ollut. Silti join vähän Samarinia ja yritin röyhtäillä. Mutta ei se vienyt tuntemuksia pois, Martti kertoo Terveyden Asialla -sivuston Oma tarina -osuudessa.

Kun puristus ei lakannut vaan tuntui ikään kuin lisääntyvän, Martti päätti lähteä käymään yksityisellä lääkäriasemalla.

-Alkoi jo vähän pelottaa. Kun meillä on työterveyshuolto, niin ajattelin sitä käyttää. Vaimolle en tästä uskaltanut mainita, ettei huolestu, Martti kuvaa.

Lääkäri otti välittömästi sydänfilmin ja kyseli, onko tullut syötyä rasvaista ruokaa – muutenkin käytiin viime päiviä ja aikoja läpi.

-Sydänfilmistä ei löytynyt, luojan kiitos, mitään. Kuitenkin puristus jatkui, vielä lääkärin vastaanotollakin se tuntui aivan selvästi. Lääkäri sitten alkoi tehdä tarkempaa syyniä ja kysyi, että oletko sinä nukkunut pahasti, tai työskennellyt sopimattomassa asennossa. Että onko sinulla menneet lihakset jumiin, mikä aiheuttaa tuollaisen kiristävän ja puristavan tunteen rintalastassa. Ei mitään sellaista ollut.

Siinä sitten pyöriteltiin päitä ja ihmeteltiin, kunnes lääkäri – kuin salapoliisimaisesti – keksi ratkaisun Martin vaivoihin. Hän kysyi vain yhden kysymyksen, jonka ratkaisi koko homman.

”Et sinä sitten ole sattunut aivastamaan viime aikoina rajusti”, lääkäri kysyi.

Nyt Martilla alkoi raksuttaa…

Kyllä. Kyllä! KYLLÄ! Hänhän nimenomaan itsekin ihmetteli, mikä nokkaan pujahti kun hän käväisi pitkästä aikaa varastossa hakemassa erästä telinesuojaa. Hän sai sellaisen aivastusryöpyn että lopulta oikein kirosi ääneen, että eikö tämä jo lopu.

Lääkärillä oli diagnoosi:

-Joskus tuollainen ponnistus voi aiheuttaa pientä venähtelyä paikoissa, ja jos sinäkään et mikään ”sali-ihminen” ole, rinnan ja kaulan alla olevat lihakset ja kudokset voivat vähän ”ottaa itseensä” ja tulla sitten aroiksi. Se voi aiheuttaa sellaista puristavaa tunnetta. Laitat nyt vaikka vähän särkylääkevoidetta niille alueille, ensin hierot vähän, ei kuitenkaan sormilla vaan laajemmin, pyörittelet vaikka kämmenellä varovasti, niin paikat ”irtoavat”, lääkäri ohjeisti.

Martti palasi kotiin ja teki työtä käskettyä. Säikähdyksen aiheuttanut puristustila johtui kuin johtuikin lääkärin arvelemasta asiasta. Jo seuraavana päivänä hän oli täysin terve.