Lumenluonti on hyötyliikuntaa parhaimmillaan. Lumityöt kannattaa hoitaa oikealla tekniikalla ja sopivilla välineillä selkää säästäen.

Ennen aamuisia lumitöitä kannattaa verrytellä. Kuten fyysisessä työssä yleensä, hyväkuntoisista vartalon lihaksista on hyötyä myös lumitöissä. Mitä huonompi lihaskunto, sitä suurempi riski on satuttaa selkä lumenluonnissa.

Myös hengityksen tasainen ja vapaa kulkeminen on tärkeää, jotta lumenluonti luonnistuu hyvin. Lumitöihin on lisäksi hyvä varautua asianmukaisin varustein, muun muassa käyttämällä kenkiä, joissa on pitävä, liukastumisen estävä pohja.

-Lumen työntäminen on ergonomian kannalta lapioimista selkäystävällisempi vaihtoehto. Lapioidessa selkä kiertyy, kun taas lunta esimerkiksi kolalla työnnettäessä selkä on suorana eteenpäin. Kolatessa kannattaa pitää keskivartalo napakkana ja hyödyntää jalkojen lihasvoimaa, vinkkaa liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Pirjo Ailanto Selkäliitosta.

Vinkit:

Lumen kolaaminen: Pidä keskivartalo napakkana kolatessa, käytä jalkojen ja keskivartalon lihasvoimaa. Koeta pitää niska-hartiaseudun lihakset rentoina. Ota maltillinen lumikuorma kolaan kerrallaan.
Lapiointi: Mene lähelle sitä kinosta, jota alat lapioida. Mitä kauempaa lapioit, sen raskaampi lumitaakka on, ja kädet sekä alaselkä rasittuvat enemmän.
Nostaessasi lunta pidä selkä suorana, jousta lonkista ja polvista, tee nostotyö jalkojen lihaksilla. Tässä pätevät samat lainalaisuudet kuin selkäystävällisessä nostossa yleensä: taakka mahdollisimman lähellä vartaloa ja nosto jalkojen lihaksilla.
Kun heität lumen lapiosta vältä selän kiertämistä ja anna lanteiden liikkua olkapäiden mukaan. Tee heitto hallitusti, älä kierrä vartaloa heittovaiheessa. Tämä lienee lumenluonnin vaarallisin vaihe selän näkökulmasta. Jos heittää raskasta lumitaakkaa selkä kumarassa ja kiertyneenä, joutuvat selkärangan välilevyt kovan paineen alle ja välilevyn pullistumisen tai repeämisen riski kasvaa, varsinkin silloin jos vartalon hallinta ja lihaskunto ovat alentuneet.

Lumen lapiointia kannattaa tehdä molemmilta puolilta vartaloa, jotta vartalon lihakset kuormittuvat tasapuolisesti molemmilta puolilta.