Toistaiseksi Suomi ei ole antanut matkustussuosituksia, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa tarkasti tilannetta maailmalla Zika-viruksen suhteen.
Yhdysvallat sen sijaan antoi jo matkustusvaroituksen.
Mistä on kyse? Hyttysten levittämästä viruksesta, jolla pelätään olevan yhteyttä lapsen kehityshäiriöihin.
Rokotetta ei tunneta, joten paras viruksen välttämiskeino on huolellinen suojautuminen vaattein, ja viime kädessä matkustamisen välttäminen riskialueille.
-Brasilian lisäksi myös Ranskan Polynesiassa on raportoitu vastasyntyneillä aikaisempaa enemmän synnynnäisiä kehityshäiriöitä. Siellä oli vuonna 2014 isohko Zika-virusepidemia, MTV:n tavoittama epidemiologi Jussi Sane toteaa.
Zika-virusta on havaittu pääosin Etelä- ja Väli-Amerikan alueella. Zika-viruksen mahdollisuus on suurin Brasiliassa, Kolumbiassa, El Salvadorissa, Ranskan Guyanassa, Guatemalassa, Haitissa, Hondurasissa, Martiniquella, Meksikossa, Panamassa, Paraguayssa, Surinamissa, Venezuelassa sekä Puerto Ricossa
Virus aiheuttaa terveellä aikuisella vain lievät oireet, mutta äidin alkuraskauden aikana saama virustartunta nostanee todennäköisyyttä lapsen mikrokefalia-kehityshäiriöön.
Mikrokefalia eli pienipäisyys saa ihmisen pään jäämään selvästi normaalia pienemmäksi. Mikrokefalia aiheuttaa myös älyllisen jälkeenjääneisyyden.