Yksipuolinen ruokavalio, voimakkaat kuukautiset tai kestävyysliikunta saattavat aiheuttaa elimistössämme mielenkiintoisia oireita.

Monesti kevätväsymys kantaa syyn, vaikka kyseessä voisikin olla raudanpuute ja sen myötä aiheutunut anemia.

Raudanpuute on yleisin ravintoperäinen puutossairaus kaikkialla maailmassa. Naiset tarvitsevat rautaa keskimäärin 15 mg vuorokaudessa ja miehet 9 mg vuorokaudessa (Lähde: Fineli 2013).

Kuukautiset, raskaus ja kestävyysliikunta voivat lisätä naisten raudantarvetta, ja sitä voi olla vaikea tyydyttää ilman ravintolisää. Rautavarastot ehtyvät vaivihkaa, mutta raudanpuutteen haitat alkavat näkyä viimeistään silloin, kun raudanpuuteanemia kehittyy. Tutkimusten mukaan raudanpuute heikentää suorituskykyä jo ilman anemiaa, koska raudanpuute häiritsee energiantuotantoon liittyvien entsyymien toimintaa.

Voisiko sinulla olla raudanpuutetta? Lue alta oireista:

  • Väsymys: Yleisin raudanpuutteen aiheuttama oire. Raudanpuute vaikeuttaa hapen kulkeutumista kudoksiin, joka voi ilmetä väsymyksenä ja heikkouden tunteena.
  • Levottomuus, hermostuneisuus: Selittämätön stressaantunut ja hermostunut olo voi johtua raudanpuutteesta. Hapen vähyydestä johtuen keho ei voi rentoutua.
  • Hengästyminen ja huimaus: Raudanpuute voi tuntua yleiskunnon heikentymisenä, jolloin hengästyy helpommin. Myös huimausta voi esiintyä.
  • Alakuloinen mieliala: Rauta osallistuu aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joka vaikuttaa mielialaan.
  • Kalpeus: Hemoglobiinin puute heijastuu ihoon, koska hemoglobiini saa ihon hehkumaan.
  • Iho-ongelmat: Ihon kuivuminen, kynsimuutokset ja huulten rohtuminen voivat johtua raudanpuutteesta.
  • Hiustenlähtö: Keho siirtyy selviytymistilaan, jolloin happea ei välttämättä saada kuljetettua hiuksille. Tämä voi ilmetä hiustenlähtönä.