Suomessa on aloitettu koronarokotukset ja alkuun on saatu rokotettua noin 7000 terveydenhuollon henkilökuntaan kuuluvaa.

Kansa janoaa rokotteista ja varsinkin niiden haittavaikutuksista tietoa. Fimea, joka toimii lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksena, on nyt vastannut kansalaisten tiedonjanoon kertomalla onko koronarokotteesta tullut Suomessa haittavaikutuksia, ja millaisia.

Fimea kertoo, että rokotteesta (mRNA -rokote Comirnaty) on tehty neljä ilmoitusta tähän mennessä.

Ne on listattu kohtaan allergiset reaktiot, rokotuskohdan reaktiot.

Fimean mukaan tiedot koskevat epäiltyjä yhteyksiä, jotka kuvastavat ilmoittajan havaintoja ja näkemyksiä. Rokotteen hyödystä ja riskeistä voidaan tehdä päätelmiä vasta, kun kaikki käytettävissä olevat tiedot ovat läpikäyneet perusteellisen tieteellisen arvioinnin osana lääkkeen jatkuvaa turvallisuusseurantaa.

-Mistään odottamattomista reaktioista ei siis ole kyse. Hoitoa on saatu näihin allergisiin reaktioihin, Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen lausuu Demokraatti-lehdelle.

Hän muistuttaa lehdessä, että kaikkeen rokotustoimintaan liittyy allergisten reaktioiden mahdollisuus. Siksi rokotukset suoritetaan Suomessa vain paikoissa, joissa mahdolliseen allergiseen reaktioon voidaan puuttua ja aloittaa hoito.

– Tämä kuuluu normaaliin lääketieteelliseen toimintaan ja potilasturvallisuuteen.

Rokotteiden turvallisuutta seurataan niiden koko elinkaaren ajan EU-tasoisena yhteistyönä. Myyntilupavaiheen jälkeen turvallisuuden seuranta ja arviointi jatkuvat rokotteesta kertyvän tiedon valossa. Turvallisuusarviointia tehdään haittavaikutusilmoitusten, tutkimusten, määräaikaisten turvallisuuskatsausten ja rekisteripohjaisten selvitysten avulla. Tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin, joilla edistetään rokotteen turvallista käyttöä.

Katso alta video: Näin toimii rokote