-Nuuskan terveyshaittoja on julkisuudessa vähätelty, vaikka ne ovat keuhkosyöpää lukuun ottamatta samankaltaisia kuin poltettavien tupakkatuotteiden. Tutkimusten mukaan nuuskan käyttö lisää syöpäriskiä, kuten suun alueen ja ruokatorven syöpien vaaraa, muistuttaa terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila Suomen Syöpäyhdistyksestä.

Yläkoulussa, lukiossa ja ammattikouluissa opiskelevien poikien nuuskan kokeilu ja päivittäinen käyttö on yleistynyt viime vuosina merkittävästi. Pojat ovat lisänneet myös savukkeiden sekä nuuskan yhteiskäyttöä.

-Laittomalla nuuskalla kasvatetaan uutta nikotiiniriippuvaista sukupolvea, jonka terveys on vaarassa. Erityisesti tämän vuoksi nuuskan salakuljetus ja laiton kauppa on saatava kuriin, ylilääkäri Eeva Ollila vaatii.

Laitonta kauppaa

Nuuskan maahantuonnin rajoituksista tiedotetaan suomalaisille niukasti, ilmenee Suomen Syöpäyhdistyksen selvityksestä. Suuri osa Suomeen tuodusta nuuskasta päätyy kuitenkin jälleenmyyntiin. Nuuskan laittoman maahantuonnin ja kaupan valvonnassa näyttää myös esiintyvän vakavia puutteita.

Suomen rajojen tuntumaan Pohjois-Ruotsiin ja Venäjälle on perustettu jopa vähittäismyyntipisteitä, joissa nuuskan myynti on suunnattu nimenomaan suomalaisille. Nuuskakaupoissa saa suomenkielistä palvelua ja niissä voi maksaa euroilla. Selvityksessä tehtyjen koeostojen yhteydessä nuuskan maahantuonnin rajoituksista ei kerrottu asiakkaille sen enempää suullisesti kuin kirjallisestikaan.

Myös ruotsinlaivoilla tehdyissä koeostoissa nuuskaa myytiin yli tuontirajoitusten. Selvityksen mukaan laivoilla ja satamissa tarjottiin hyvin vähän tietoa maahantuontia koskevista määräyksistä. Suomen varustamot ry ja sen jäsenvarustamot ovat lupautuneet varmistamaan, että jatkossa myyntirajoituksia noudatetaan ja tiedotusta matkustajille parannetaan.

Maahan tuotua nuuskaa välitetään laittomasti kavereille ja myydään myös muille sosiaalisen median kautta. Facebookin nuuskaryhmissä on tuhansia aktiivisia jäseniä. Ryhmien toiminta keskittyy nuuskan myyntiin ja ostoon. Kiinnijäämisen riskiä laittomasta maahantuonnista kuvataan internetin keskustelupalstoilla pieneksi.

Jaa tämä juttu ystävällesi! Joko tutustuit muihin lukemattomiin juttuihimme?