Suomen ensimmäinen gynekologi-chat on avattu. Se tarjoaa matalan kynnyksen apua naisten terveyteen.

Tänä kesänä yleisimpiä syitä hakeutua chattiin ovat todennäköisesti hormonilaastarien saatavuusongelmat, povaa gynekologian erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta

Terveystalo kertoo lanseeranneensa gynekologi-chatin, jossa saa gynekologeilta apua monissa kuukautisiin, tulehduksiin, ehkäisyyn ja vaihdevuosiin liittyvissä asioissa.

– Näemme tärkeänä, että naisilla on myös matalan kynnyksen kanava, jossa voi saada yhteyden kokeneisiin gynekologian erikoislääkäreihin. On monia asioita, joihin saatetaan tarvita gynekologia, mutta ei välttämättä vastaanottoaikaa, Terveystalon gynekologian erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen sanoo.

Gynekologi-chatissa voidaan esimerkiksi uusia reseptejä ilman, että tarvitsee käydä lääkärin vastaanotolla.

– Tämä on erityisen hyödyllistä kesäaikaan, kun tuttu gynekologi saattaa lomailla, ja lääkkeitä tarvitaan kiireellisesti. Toinen aihe, josta kysytään paljon, on kuukautisten siirto. Chatissa voi myös vaihtaa reseptilääkkeen toiseen tai kysyä mistä tahansa epävarmuutta aiheuttavasta asiasta. Kaikki tämä hoituu chatissa kätevästi myös reissusta tai mökiltä käsin.

Kesällä chatissa ratkotaan saatavuusongelmia

Anna-Mari Heikkisen mukaan lääkkeiden saatavuusongelmat ovat asiakkaiden kannalta kesällä erityisen hankalia.

Tälläkin hetkellä yleisimpiä syitä hakeutua gynekologi-chattiin ovat ongelmat hormonilaastarien saatavuudessa. Vaihdevuosioireiden hoitoon käytettävissä yhdistelmä- ja estrogeenilaastareissa on merkittäviä saatavuushaasteita, joiden odotetaan jatkuvan syksyyn asti. Myös joissakin tablettimuotoisissa vaihdevuosien hormonilääkkeissä on saatavuusongelmia.

– Tämä koskettaa isoa joukkoa naisia, sillä Kela-korvattavia lääkkeitä saa vain kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Hormonilaastarit ehtivät siis monella loppua kesän aikana, Heikkinen sanoo.

Hormonilaastari voidaan vaihtaa toiseen, korvaavaan hormonivalmisteeseen. Sopivan valmisteen löytäminen vaatii kuitenkin lääkäriltä perusteellista arviota ja lääkemuotojen ja -annosten tuntemusta. Tämä hoituu kokeneilta gynekologeilta myös chatissa.

Entä jos kaikesta huolimatta pääsee käymään niin, että lääkkeen joutuu lopettamaan kesken?

– Hormonitasojen muutoksiin voi liittyä pieni tukosriski. Mutta suurin haitta on se, että vaihdevuosioireet palaavat. Ei siitä sen suurempaa haittaa ole.

Tällä hetkellä Terveystalon gynekologi-chat palvelee arkiaamuisin kello kahdeksan ja yhdeksän välillä. Löydät chatin hintoineen Terveystalon sovelluksesta ja verkkosivuilta.

Tutustu gynekologi-chattiin