Kalle kirjoitti mielipiteensä, johon moni yhtyy.

…..

Nyt kun uimakausi halleissa on päättynyt kesäksi tulee mieleen muistuttaa, että mitäpä jos aloitettaisiin syksyllä todella puhtaalta pöydältä ja jokainen katsoisi peiliin.

Uimahallit ovat paikkoja, joissa ihmiset käyvät rentoutumassa, kuntoilemassa ja nauttimassa vedestä. Monelle ne ovat arjen henkireikä, mutta valitettavasti tämä kokemus voi muuttua sietämättömäksi yhden häiritsevän tekijän vuoksi: hajusteiden käyttö.

Olen usein kokenut sen epämiellyttävän hetken, kun astun altaaseen ja minut ympäröi voimakas hajupilvi. Erityisesti vanhemmat naiset tuntuvat käyttävän hajuvettä, ja heidän ympärillään leijuu niin vahva tuoksu, että se vie lähes hengen. Hajusteiden käyttö uimahalleissa on ongelmallista monesta syystä, ja mielestäni niiden käyttö tulisi kieltää kokonaan.

Ensinnäkin, hajusteet voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja. Monet ovat herkkiä voimakkaille tuoksuille ja saattavat saada päänsärkyä, pahoinvointia tai jopa hengitysvaikeuksia. On kohtuutonta, että muut joutuvat kärsimään toisten hajustemieltymysten vuoksi. Usein en voi itse olla altaassa kuin 10 minuuttia ennen kuin tuoksut käyvät sietämättömiksi.

Toisekseen, uimahalleissa on olemassa tietyt hygieniasäännöt, joiden noudattaminen on kaikkien etu. Ennen altaaseen menoa on tarkoitus peseytyä kunnolla, jotta altaan vesi pysyy puhtaana. Hajustettu iho viestii siitä, että peseytyminen on laiminlyöty. Tämä ei ole vain epämiellyttävää, vaan myös epähygieenistä ja vaarantaa kaikkien uimareiden terveyden.

Ongelma ei kuitenkaan ratkea itsestään, ja ymmärrän, että pienen kaupungin uimahallissa voi olla vaikeaa ottaa asia puheeksi suoraan hajuvettä käyttävien henkilöiden kanssa. On epämukavaa ja vaikeaa mennä sanomaan tuntemattomalle, että heidän hajuvetensä häiritsee. Myöskään valvojalle puhuminen voi tuntua mahdottomalta, sillä pelko leimautumisesta ja negatiivisesta palautteesta on todellinen.

Mitä siis tulisi tehdä? Mielestäni ratkaisu löytyy tiedottamisesta ja sääntöjen selkeyttämisestä.