Nyt on se aika – suojaudu influenssalta ennalta, näin se käy!

0

Pian eletään kovinta influenssa-aikaa. On syytä suojautua.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, jota esiintyy joka talvi. Influenssa voi terveelläkin aikuisella aiheuttaa pitkän sairastamisen ja jälkitauteja. Erityisiä riskiryhmiä ovat pienet lapset, vanhukset sekä monet pitkäaikaissairauksista kärsivät ihmiset. Influenssaan sairastuu joka talvi 5-15 prosenttia väestöstä.

– Influenssavirus voidaan todeta luotettavasti nenänielusta otettavalla pikatestillä. Lääkäri pystyy nopeimmillaan jo puolen tunnin kuluessa näytteen ottamisesta saamaan selville taudinaiheuttajan ja valitsemaan oikean hoidon, kertoo laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen Mehiläisestä.

NÄIN INFLUENSSA OIREILEE

Influenssalle tyypillisiä oireita ovat äkillisesti nouseva korkea kuume ilman varsinaista nuhaa, lihassäryt, paheneva yskä, otsalle painottuva päänsärky sekä usein myös vatsakivut. Oireet alkavat nopeasti ja potilas kokee itsensä sairaaksi. Vasta myöhemmässä taudin vaiheessa kehittyvät merkittävä yskä ja muut hengitystieoireet.

NÄIN HOIDAT INFLUENSSAA

Koska influenssa on virustauti, antibiootit eivät siihen tehoa ja se on eri tauti kuin flunssa tai nuhakuume. Terveillä työikäisillä kausi-influenssa on yleensä korkeakuumeinen, mutta kotihoidolla paraneva.

Oireisena on syytä pysyä kotona. Useimmiten influenssan hoitoon riittää kotihoitona lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä oireita lieventävänä lääkityksenä kipu- ja särkylääkkeet. Jos säästyy lisätaudeilta, tauti paranee yleensä alle kahdessa viikossa.

– Riskiryhmien kannattaa hakeutua lääkäriin heti tyyppioireiden ilmaannuttua, ja perusterveiden, jos kuume on korkea ja yleisvointi huono, kertoo lastentautien erikoislääkäri Jukka Vakkila Mehiläisestä.

Hän sanoo, että influenssavirusta vastaan on olemassa spesifinen viruslääke. Se estää viruksen lisääntymisen. Influenssalääkkeen aloittaminen taudin alussa, 48 tunnin sisällä ensioireista, lyhentää merkittävästi taudin kestoa ja vähentää jälkitauteja.

Taudin toteamiseksi ja hoidon aloittamiseksi on siis tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle pian tyyppioireiden ilmaantumisen jälkeen.

Osta vekkuleita lahjoja, joita et juuri muualta saa – Mulletoi.com

Influenssat tarttuvat helposti käsien välityksellä esimerkiksi kätellessä tai pintojen välityksellä. Influenssakausina silmien, nenän ja suun koskettelua käsillä kannattaa välttää.

INFLUENSSAROKOTE ON TEHOKKAIN KEINO SUOJAUTUA

Rokottaminen on tehokkain keino suojautua influenssalta ja estää sen leviämistä. Perusterveillä työikäisillä rokottaminen estää parhaimmillaan 7-8 influenssaa tartuntaa kymmenestä. Koska influenssavirukset muuntuvat vuosittain, kausi-influenssarokote tulee ottaa uudestaan joka syksy.

Suojan keston kehittyminen vie noin kaksi viikkoa, eikä rokotteessa ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa. Kausi-influenssarokote suojaa kuitenkin ainoastaan influenssalta, se ei suojaa flunssalta tai muilta hengitystietulehduksilta.

Vaikka influenssaan sairastuisikin, oireet ovat rokotetuilla yleensä lievempiä kuin rokottamattomilla. Aiempaan tapaan influenssarokotetta suositellaan osana yleistä rokotusohjelmaa terveydentilansa perusteella riskiryhmiin kuuluville potilaille. Perussairauksia, joiden hoitoon vuotuinen influenssarokotus kuuluu, ovat esimerkiksi krooniset sydän-, keuhko- ja munuaissairaudet sekä diabetes.

NÄIN EHKÄISET TARTUNNAN

Yksinkertaisia keinoja torjua influenssaa ovat:

Pese käsiä ahkeraan vessassa käyntien lisäksi myös ennen ruokailuja sekä nenän niistämisen ja ulkona käymisen jälkeen.

Vältä kasvojen koskettelua sormin, koska sillä tavalla virukset pääsevät helposti hengityselimistön limakalvoille.

Yski poispäin muista ihmisistä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan, jos olet saanut taudin.

No johan oli erikoinen ja vekkuli lahja, mistä tilasit!? No täältä, Mulletoi.com. Tervetuloa!

Jaa

Kommentoi