Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät, mutta kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista. Maksaviikolla 9.–13.5. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että maksan hyvinvoinnista kannattaa huolehtia ennen kuin on liian myöhäistä.

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Heistä joka viidennellä maksan rasvoittuminen on edennyt maksatulehdukseksi, joka voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Rasvamaksatauti on lisääntynyt ylipainon yleistymisen myötä. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa. Rasvamaksan taustalla on useimmiten vyötärölihavuus, mutta myös normaalipainoisen maksa voi olla rasvoittunut. Myös lasten ja nuorten maksa voi rasvoittua. Ylipainoon liittyvä rasvamaksatauti on nykyisin lapsuusiän yleisin maksasairaus.

Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö voi pienemmilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa. Alkoholinkäytön jatkaminen voi johtaa maksan tulehdusreaktioon ja maksakirroosiin. Noin 90 prosenttia maksakirrooseista Suomessa on alkoholin aiheuttamia. Vuosittain Suomessa todetaan yli 500 maksasyöpää. Syöpärekisterin mukaan maksasyöpien määrä on kaksinkertaistunut Suomessa 20 vuoden aikana. Suomessa yleisin maksasyövän syy on alkoholin käyttöön liittyvä maksavaurio.

Maksasairaus todetaan usein sattumalta, koska se aiheuttaa oireita, vasta kun maksa on jo vahingoittunut. Alkuvaiheessa maksavaurio voi aiheuttaa lämmönnousua, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja kutinaa. Munuais- ja maksaliiton tuoreen kyselytutkimuksen mukaan noin puolet vastaajista (49 %) sanoo, että maksasairaus väsytti erittäin tai kohtalaisen paljon.

– Tulevilla hyvinvointialueilla painopistettä olisi siirrettävä maksasairauksien varhaiseen toteamiseen, diagnostiikan lisäämiseen ja sairastuneiden elämänlaatuun. Näin pystytään vaikuttamaan myös tulevaisuuden kustannuksiin kasvavalla sairausalueella, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Voit pitää huolta maksastasi terveellisillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

– Kaikki maksasairaudet eivät kuitenkaan johdu elintavoista. Perinnöllisten ja autoimmuunisairauksien puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa, mutta elintapoihinsa voi, sanoo Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett.

Maksalla on yli 500 tehtävää

Maksa on tärkeä muiden elinten, kuten aivojen, munuaisten ja lihasten toiminnalle. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä.

Niin ikään maksa muokkaa ravintoaineita ja vitamiineja elimistön tarpeita vastaavaksi. Se tuottaa valtaosan ihmisen valkuaisaineista ja rasvoista. Maksalla on lisäksi tärkeä tehtävä veren sokeripitoisuuden ja elimistön kolesterolitasapainon säätelyssä.

Jotta tässä ei olisi vielä tarpeeksi, maksa vastaa myös veren hyytymistekijöiden tuottamisesta ja osallistuu usean hormonin tuotantoon ja säätelyyn.

EDIT. 11.5.2022 Poistettu epärelevantti ilmaus.