Keho-fitness kuuluu monen itsestään huolta pitävän ihmisen arkirutiineihin, mutta minne unohtui face fitness? LPG-hoito tulee tässä tilanteessa avuksi.

On sanomattakin selvää, että jos kehon lihaksistosta ei pidetä huolta, se veltostuu ja vanhenee ennen aikojaan. Sama pätee kasvoihin. Kudos kaipaa herättelyä, ei vain lihastyötä. Tarvitaan konkreettista kudokseen kohdistuvaa muokkausta.

LPG-hoitoja käytetään kauneudenhoidon lisäksi esimerkiksi fysioterapiassa ja urheilussa. Fysioterapiassa LPG nopeuttaa vammojen hoitoa, koska hoito saadaan ulottumaan jopa kymmenen senttiä ihon alle. Urheilussa se auttaa lihaksia palautumaan. Palovamma-arpia hoidettaessa se on tärkeä apu – HUS:in palovammayksikkö käyttää LPG:tä. Hoidot antavat kyytiä myös rasvakertymille, joihin kuntoilu ja laihduttaminen ei tepsi.

LPG-hoito on niin kutsuttu ei-aggressiivinen menetelmä. Sen on todettu kliinisissä tutkimuksissa lisäävän hyaluronihappoa ja ihon kimmoisuutta. Suomessa LPG-hoidot ovat vielä vain pienen väestönosan tiedossa, mutta Ranskassa ne ovat todella yleisiä. Plastikkakirurgian yleistyessä myös luonnollinen kauneudenhoito on nousussa. Ei-aggressiivisten hoitojen suosio on monelle eettinen valinta ja liittyyhän kirurgin veitseen aina riski. Kirurgisissa kauneusoperaatioissa toipumisaika on pitkä, arvet haihtuvat hitaasti ja ne ovat hintavia.

LPG:n historiaa

Mikä LPG on? LPG on Ranskassa kehitetty alipaineeseen perustuva imurullausjärjestelmä, jossa annetaan mekaanista solustimulaatiota kudokselle, jolloin ihon rakenne korjautuu sisältä päin kohti pintaa. Myös verenkierto ja lymfakierto aktivoituvat.

Menetelmän avulla hapen, ravinteiden ja kuona-aineiden kulkeutuminen elimistössä tehostuu. LPG on saanut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston hyväksynnän lääketieteelliseksi hoitolaitteeksi vuonna 2000.

Menetelman kehitti Lous Paul Guitay, ranskalainen insinööri, joka ymmärsi, että alipaine yhdistettynä mekaaniseen liikkeeseen on varsin tehokas ihon ja lihasten elvyttäjä. Alun perin laitetta käyttivät lähes yksinomaan urheilijat lihaksistonsa palauttamista nopeuttaakseen.

Tutkittu juttu

LPG:tä on tutkittu hyvin paljon ja tutkitaan edelleen. Siitä on tehty noin 130 tutkimusta tähän mennessä. Ranskassa, Nizzassa, sijaitsee LPG -tutkimuskeskus.

Professori Philippe Humbert on tutkinut ihon nuorekkuuden säilymistä pitkään. Humbert toimii yliopistollisen keskussairaalan dermatologian osaston johtajana, Lyonin yliopistossa sekä myös ihon vanhenemisen diagnoosikeskuksen johtajana Besanconissa, Ranskassa.

Humbertin ja tutkimusryhmän otantaan neljä vuotta sitten valittiin kolmekymmentä henkilöä, kaksikymmentä naista ja kymmenen miestä, iältään 36-50 vuotta. Heillä kaikilla todettiin kliinisesti veltostunut iho kasvojen alaosassa.

Tutkimuksessa hoidettiin LPG:llä vain toinen puoli kasvoista. Hoito tehtiin 24 kertaa uudella Ergolift-teknologialla. Ennen tutkimusta kudosnäytteet otettiin molemmin puolin alaleuan alueelta. Tutkittiin hyaluronihapon, elastiinin ja kollageenin määrää. Sen lisäksi arvioitiin ennen/jälkeen-tilanne. Tehtiin kliininen- ja tieteellinen arvio sekä koehenkilön itsearviointi kyselykaavakkeella.

Tutkimus osoitti LPG-hoidon lisänneen hyaluronihappoa 80,2 prosenttia, elastaania 46 prosenttia, ihon kimmoisuutta 23 prosenttia ja vähentäneen juonteita 21 prosenttia.

Kukaan ei voi pysäyttää ihon vanhenemista. Jarruttamaan sitä ehkä vähän pystyykin.