Suomessa on todettu tällä viikolla kolme uutta apinarokkotartuntaa. Varmistettuja tapauksia on Suomessa nyt yhteensä 13.

Suurin osa tartunnoista on saatu ulkomailla. Osa tartunnoista on kuitenkin saatu kotimaassa, joten tartunnan mahdollisuus myös Suomessa kannattaa huomioida. Kaikki tartunnan saaneet ovat miehiä.

Maailmalla apinarokkotartuntoja on todettu toukokuun puolivälin jälkeen yhteensä noin 6 000. Eniten tapauksia on ollut Britanniassa, Espanjassa, Saksassa, Ranskassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa. Kaikkiaan tartuntoja on ollut 59 eri maassa.

Tauti leviää heikosti ja paranee yleensä itsestään

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa. Riski apinarokon leviämiseen laajemmin väestössä on pieni. 

Tänä vuonna Afrikan ulkopuolella todetuista tartunnoista valtaosa on saatu seksissä. Kuka tahansa voi saada tartunnan, mutta Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tartuntoja on ollut etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, sekä uusia tai useita eri kumppaneita. Kondomi suojaa oikein käytettynä useilta seksitaudeilta, mutta se ei anna riittävää suojaa apinarokkoa vastaan.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa ennen voi ilmetä muita yleisiä infektio-oireita, kuten kuumetta tai päänsärkyä.   

Apinarokon hoito on oireenmukaista, ja tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Vakavat taudinkuvat ovat mahdollisia niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi heikentynyt.   

Jos epäilet apinarokkotartuntaa, vältä fyysisiä kontakteja, ja ole yhteydessä terveydenhuoltoon puhelimitse, ennen kuin hakeudut hoitoon, korostetaan THL:stä.