Anafylaksia eli vakava allerginen reaktio voi johtaa kuolemaan. Nopea ja oikea ensiapu on välttämätöntä ja jokaisen kansalaisvelvollisuus. Osaatko auttaa?

Anafylaksia oireilee yksilöllisesti ja siksi sen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Tyypillisiä ensioireita ovat korvantaustojen, päänahan ja kämmenien kutina. Pahoinvointi, vatsaoireet ja nielun turpoaminen ovat myös yleisiä oireita.

-Jopa terveydenhuollon henkilökunta erehtyy joskus pitämään oireita muuna kuin anafylaksiana. Anafylaksiaa on kuitenkin syytä epäillä heti oireiden alkaessa, jos henkilölle on määrätty adrenaliini-injektori (pistoslaite) tai hän kertoo olevansa vakavasti allerginen, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta toteaa.

-Turhaan annettu adrenaliini ei aiheuta vaaraa. Hoidotta jääminen voi sen sijaan olla kohtalokasta, Vuorenmaa painottaa.

Jos adrenaliini-injektoria ei ole saatavilla, soitetaan hätäkeskukseen ja pyritään rauhoittelemaan potilasta. Antihistamiinitabletit lievittävät hieman, mutta eivät pysäytä anafylaksiaa.

Varsinkin ravintolat ovat vakavasti otettavan haasteen edessä, kun asiakkaana on vakavasti allerginen asiakas. Allergia- ja astmaliitto huomauttaa, että tilanne on helposti pelottava allergiselle itselleen.

-Vakava ruoka-allergia koetaan usein esteeksi ravintolassa ruokailulle. Suomessa ravitsemusala on onneksi jo melko valveutunutta. Ravintoloissa tiedetään, että allergisen ruokarajoituksia on noudatettava tarkasti. Ruoanvalmistusvälineiden ja annoksen valmistamisen täytyy olla täydellisen puhdasta, koska pisarakin voi olla liikaa, Anne Vuorenmaa toteaa.

Aikuisilla tyypillisimpiä vakavan ruoka-allergian aiheuttajia ovat kala, äyriäiset ja pähkinä, lapsilla maito, kananmuna ja vehnä. Ruoka-allergian aiheuttama anafylaksia alkaa yleensä puolen tunnin sisällä altistumisesta. Mitä nopeammin oireet laajenevat, sitä vakavammasta reaktiosta on kyse.

Näin autat:

  1. Aiheuttavalle aineelle altistus lopetettava.
  2. Jos tilanne vaikuttaa uhkaavalta, soitto hätäkeskukseen
  3. Adrenaliinipistos (usein allergikolla mukana) annetaan lihakseen, reiteen tai olkavarteen.
  4. Kortisonia voi antaa suun kautta. Myös antihistamiinia voi antaa suun kautta.