Myös näennäisesti terveen kannattaa mitata verenpainettaan säännöllisesti. Kohonnut verenpaine ei yleensä tunnu, joten sen saa selville vain mittaamalla.

Jatkuvasti koholla oleva verenpaine taas vaurioittaa sydäntä, verisuonia, aivoja ja munuaisia.

-Se on maailmanlaajuisesti eniten terveitä elinvuosia verottava riskitekijä, muistuttaa julkisuudestakin tuttu urheilulääkäri Pippa Laukka.

Terveyskellon markkinakasvoksi lähtenyt Pippa Laukka jakaa viisi parasta vinkkiään sydämen terveyden ja verenkiertoelimistön hyvinvoinnin ylläpitämiseen – niin sanotut viisi ässää.

  • Suola: Runsas natriumin eli käytännössä suolan saanti kohottaa verenpainetta. Lisäksi se lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa myös verenpaineesta riippumatta. Runsas suolan käyttö lisää myös kalsiumin eritystä virtsaan ja voi siten altistaa osteoporoosille. Pitkäjänteinen suolamäärien tarkkailu palkitaan, sillä makutottumukset mukautuvat viikoissa ja verenpaine laskee kuukausissa suolaa vähennettäessä.
  • Suolisto: Kuidut vaikuttavat rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Tyypillisessä länsimaisessa ruokavaliossa on vähän kuitua, mutta runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja sokeria. Tällainen ruokavalio edesauttaa terveyden kannalta epäedullisten mikrobien kasvua, mikä puolestaan lisää matala-asteista tulehdusta suolessa ja muissa kudoksissa, esimerkiksi valtimoissa. Jos ruokavalio puolestaan sisältää runsaasti kasviksia ja kuitua, hyvät mikrobit valtaavat alaa suolistossa. Hyviä kuidun lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljavalmisteet, palkokasvit, marjat ja hedelmät, vihannekset ja juurekset sekä pähkinät ja siemenet.
  • Stressinpoisto: Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan vähentää stressiä ja edistää normaalia sydänterveyttä.
  • Säännöllisyys rutiineissa: Sydämen ja verenkiertoelimistön hyvinvoinnin kannalta on tärkeää noudattaa terveellisiä elämäntapoja säännöllisesti; syödä terveellisesti, kuntoilla kohtuullisesti, nukkua tarpeeksi ja hallita stressitasoa päivittäin.
  • Seuranta: Moni ihminen jännittää lääkärin vastaanotolla, jolloin esimerkiksi verenpaine voi nousta tavallista korkeammaksi. Verenpaine vaihtelee myös vuorokauden eri aikoina; yöllä paine on keskimäärin 10–20 prosenttia matalampi kuin päivällä. On siis erittäin hyödyllistä, jos verenpainetta voi mitata eri vuorokaudenaikoina ja säännöllisesti.