Poliisi on saanut viime aikoina yhteydenottoja lasten ja nuorten tekemiin ”jäyniin” liittyen. Niillä voi olla todella vakavat seuraukset. Ne voivat aiheuttaa todellista terveysvaaraa sivullisille ihmisille.

– Muun muassa kaivojen kansia on jätetty auki, tai ruuvailtu keinuista irti ruuveja, vanhempi rikoskonstaapeli Marja Heikkinen poliisista kertoo.

Erityistä huolta poliisille ovat viime aikoina aiheuttaneet pullopommit. Niitä nuoret tekevät putkenavausaineista. Poliisin mukaan ne ovat erittäin vaarallisia niiden epästabiilin seoksen sekä syövyttävän aineen vuoksi. Pullistuneita pulloja ei pitäisi mennä koskemaan, jos niitä näkee luonnossa. Niistä pitäisi ilmoittaa poliisille.

– Eräässä tapauksessa viritetty pullopommi löytyi (lasten)tarhan pihalta keskellä päivää, poliisista kerrotaan.

Hetken päähänpisto ja harmittomalta tuntuva jäynä voivat seurata nuorta aikuisikään asti. Vaikka lapsi olisi alle 15-vuotias ja siten rikosoikeudellisen vastuun ulottumattomissa, vahingonkorvausvastuu ei katso ikää. Pahimmassa tapauksessa korvauksia joutuu makselemaan ensimmäisestä palkkapussista.

Poliisi pyytääkin vanhempia ja aikuisia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa edellä mainituista asioista ja seurauksista. Jutella kannattaa erityisesti siitä, mitä voi tapahtua, kun lapsi putoaa kaivoon tai keinu rysähtää kesken vauhtien alas, tai minkälaista vahinkoa syövyttävä aine voi aiheuttaa näölle.

Tule tekemään suoranaisia löytöjä Iittalan verkkokauppaan – tästä ostoksille.