Nina Mikkonen esiintyi eilen Ylen Perjantai-ohjelmassa ja antoi kasvot masennuksen ja loppuunpalamisen tummimmille sävyille.

Mikkonen työskenteli kampaajana vuoteen 2011 asti, jolloin hänen aviomiehensä Timo T. A. Mikkonen sai kallonpohjavaltimotukoksen ja sen seurauksena useita aivoinfarkteja. Hän sokeutui ja menetti lähimuistinsa.

Mikkonen ryhtyi miehensä omaishoitajaksi ja toimi tehtävässä tämän kuolemaan asti kuuden vuoden ajan. Mikkosella oli huolehdittavanaan myös kaksi alakouluiässä olevaa erityislasta.

Ylen dokumentissa Mikkonen kertoo rehellisesti, että aviomies oli pyytänyt häneltä kuolinapua.

-Ymmärsin Timon pyynnön täysin, mutta se tuntui hirveältä, koska ei ollut minun tehtäväni auttaa häntä kuolemaan. Vaikka tavallaan olisi tehnyt mieli lopettaa hänen tuskansa, Nina Mikkonen sanoo haastattelussa.

Lopulta Mikkosen oma elämäkin luisui hyvin mustille raiteille. Hän paljastaa ohjelmassa miettineensä laajennettua perhesurmaa.

– Synkin hetkeni oli se, että kun ensin olin kamppaillut sen kanssa, etten voinut missään tapauksessa auttaa Timoa kuolemaan, niin sitten kuitenkin havahduin siihen, että olin elämässä niin polvillani, että suunnittelin miten tapan Timon ja sitten pojat ja itseni, Mikkonen kertoo Ylellä.

Hän myöntää ettei hänen ajatuksiaan tarvitse ymmärtää.

– Silloin kun ihminen on niin pimeässä mustassa suossa kuin ihminen tällaisia asioita miettiessään on, sitä ei kykene selittämään. Jos sitä ei ole itse kokenut, sitä ei pysty sanoin kertomaan, minkälainen tunne se on, kun musta paksu viittaa peittää sinut, Mikkonen sanoo.

Lopulta hän päätti, ettei ole syntynyt häviämään.

-Haluan nähdä poikien kasvavan, heillä on oikeus saada elää ja me selviämme tästä. Niin pahaa ei ole, että se kestäisi ikuisesti.

Katso ohjelma täältä