Poliisilla on tutkittavanaan useita tapauksia, joissa pankkiautomaatilla asioivilta ikäihmisiltä on anastettu pankkikortteja.

Anastettujen pankkikorttien ja urkittujen tunnuslukujen avulla on tileiltä viety satoja tai jopa tuhansia euroja.

Tapauksia yhdistää niiden suunnitelmallinen ja harhauttava tekotapa.

Tekijä vie pankkiautomaatilla asioivan henkilön huomion hetkeksi pois ja vaihtaa huomaamatta hänen pankkikorttinsa toiseen.

Käytännössä tämä voi tapahtua siten, että ensin kurkitaan selän takaa seniorihenkilön pin-koodi. Kun uhri on suorittanut asiansa harhautetaan häntä katsomaan maahan toteamalla, että tältä putosi seteli. Kun uhri kumartuu maahan noukkimaan yleensä viiden euron rahaa, sillä välin tekijä nappaa uhrin kortin automaatin suuaukosta ja vaihtaa tilalle toisen. Pin-koodi on jo urkittuna tässä vaiheessa.

Rikoksen uhri voi huomata varkauden vasta päivien päästä. Silloin tekijä on mahdollisesti ehtinyt tehdä tililtä jo useita nostoja. Rikoksen uhrit ovat tavallisesti iäkkäitä henkilöitä.

– Heidät selvästi valitaan etukäteen kohteiksi. Erityisen julmaa toiminnasta tekee se, että iäkkäät uhrit ovat puolustuskyvyttömiä ja siten erityisen haavoittuvassa asemassa, kertoo rikoskomisario Kirsi Alaspää poliisista.

Poliisi tutkii tapauksia törkeinä varkauksina ja maksuvälinepetoksina. Tutkinnassa on useita rikosilmoituksia ja saman päivän aikana tekoja on saattanut olla monilla eri paikkakunnilla.

Hiljattain kirjattiin ilmoitus, jossa tekijät onnistuivat nostamaan asianomistajan tililtä yhteensä 11 000 euroa.

Poliisi suosittaa, että pankkikorttitilille on hyvä asettaa päiväkohtainen nostoraja. Korttitilillä ei myöskään kannata säilyttää perusteetta suuria summia. Jos huijari onnistuu varastamaan pankkikortin, tulee se välittömästi sulkea soittamalla oman pankin sulkupalveluun. Sulkupalvelun numero kannattaa olla tallessa ja helposti saatavilla.

Jos tämä juttu oli mielestäsi tärkeä, ole hyvä ja jaa se ystävillesi.