Professori: Kohtuullinen oluenkulutus ei aiheuta ”kaljamahaa” – tämä sen sijaan kyllä

0

Usein ajatellaan, että alkoholijuomat ja erityisesti olut johtavat lihomiseen. Olut, kuten muutkin alkoholijuomat sisältävät kaloreita, mutta kohtuullisen alkoholinkulutuksen ei ole osana muuta terveellistä elämäntapaa nähty johtavan lihomiseen.

-Tieteestä ei löydy näyttöä siitä, että kohtuullinen oluenkulutus johtaisi niin sanottuun kaljamahaan. Tutkimusten mukaan oluenjuojien ruokailutavat ja elämäntavat yleensä, kuten liian vähäinen liikunta, näyttelevät merkittävää roolia lihomisessa, eikä niinkään olut sinänsä. Tasapainoinen, monipuolinen ruokavalio ja aktiivinen elämäntapa pitävät kunnossa. Sen sijaan tupakointi yhdessä liikunnan puutteen kanssa on vahvasti yhteydessä kaljamahaan, professori Arne Astrup Kööpenhaminan yliopistosta sanoo.

Painonnousu on enimmäkseen yhdistetty oluen ja muiden alkoholijuomien käytön suuriin määriin. Jos kaloreita nauttii enemmän kuin kuluttaa, paino kasvaa, tulivat kalorit sitten rasvasta, alkoholista tai hiilihydraateista.

Alkoholi ei sovi kaikille, eikä kaikkiin tilanteisiin. Henkilöille, jotka eivät halua käyttää alkoholia, voi alkoholiton olut olla hyvä vaihtoehto. Alkoholi on aikuisten juoma, eikä se myöskään sovi alaikäisille. Alkoholia tulee välttää myös muun muassa liikenteessä, raskauden aikana ja ennen urheilusuoritusta. Kaikki alkoholijuomat voivat myötävaikuttaa eräiden syöpien muodostumiseen, Astrup muistuttaa.

Jaa

Kommentoi