Pitäisikö ruokavalion olla sataprosenttisesti terveellinen, jotta ihminen voi kokonaisvaltaisesti hyvin?

Jatkuvasti lisääntyvä tieto terveydestä ja hyvinvoinnista on helposti ihmisten saatavilla. Vinkkejä ja neuvoja terveelliseen ruokavalioon näkyy jatkuvasti joka puolella mediassa. Miten tavallinen kuluttaja tunnistaa oikean tiedon ja mistä selviää, mikä on oikeasti terveellistä?

Ravitsemustieteen professorina Helsingin yliopistossa työskentelevä Mikael Fogelholm korostaa, että terveellisen ruokavalion määritys perustuu tieteeseen, eikä ole olemassa yhtä ainoaa tapaa syödä terveellisesti.

– Kaikissa terveellisissä ruokavalioissa on samat keskeiset positiiviset asiat, joiden on tutkitusti osoitettu edistävän fyysistä terveyttä. Tällainen ruokavalio sisältää runsaasti erilaisia kasvikunnan tuotteita kuten vihanneksia, juureksia, palkokasveja, marjoja ja hedelmiä. Tämän lisäksi ruokavaliossa tulee olla kuitupitoista täysjyväviljaa, kalaa ja hyvälaatuisia rasvan lähteitä, kuten pähkinöitä, mantelia ja öljyjä.

Lista kuulostaa erittäin yksinkertaiselta ja simppeliltä. Suurin osa suomalaisista varmasti tietääkin mikä on terveellistä ja kuinka esimerkiksi suolaa tai sokeria ei tulisi syödä liikaa.

Terveellisen syömisen ihmeellisyydet ja monimutkaisuudet tulevat Fogelholmin mukaan esiin silloin, kun mediassa nostetaan esiin jokin yksittäinen superruoka, jonka syömisen kerrotaan olevan avain painonpudotukseen tai elämäntaparemonttiin. Toisaalta voidaan myös kehottaa jättämään ruokavaliosta kokonaan pois esimerkiksi sokeri tai maitotuotteet.

– Mitä yllättävämmältä ruokavaliosta ja ruuasta mediassa kerrotut asiat kuulostavat, sitä todennäköisemmin ne eivät ole tutkittua tietoa eikä näin ollen se oikea ratkaisu, Fogelholm napauttaa.

Pohja kuntoon

Kuinka terveellisesti sitten tulisi oikeasti syödä? Fogelholmin mukaan riittää, että 70-80 prosenttia ruokavalinnoista ovat terveyden kannalta järkeviä ja laadukkaita. Myös herkuttelulle jää tilaa, joten herkkulakko ei ole lopulta järkevä päätös ainakaan pitkällä tähtäimellä.

– On paljon mukavampaa, kun saa nauttia ruuasta. Ihmisen ei tarvitse syödä koko ajan täydellisesti voidakseen hyvin, sillä riittävän ja täydellisen terveellisen ruokavalion välillä voi olla suurikin stressitekijä. Mikäli jokaisen suupalan kohdalla stressaa, että onko tämä nyt terveellistä vai ei, voi syömisestä tulla hankalaa ja tällöin siitä katoaa rentous.

Fogelholmin mukaan terveellisessä syömisessä tulisikin olla juuri sen verran joustavuutta, että se ei muodostu pakoksi. Satunnaisten mielihyvää tuottavien ruokien syömisestä ei siis pidä tuntea syyllisyyttä tai huonoa omatuntoa, kunhan pitää huolta, että ruokavalio on muuten terveyttä edistävä.

Pienillä muutoksilla isoja vaikutuksia

Pitkällä aikavälillä terveellisessä ruokavaliossa on tärkeää, että energiansaanti ja -kulutus ovat tasapainossa. Tiettyjä pieniä muutoksia tekemällä voi omasta ruokavaliosta saada helposti terveellisempää ja optimaalisempaa energiatasapainon saavuttamiseksi.

– Olennainen asia ruokavalion terveellisemmäksi muuttamisessa on se, että mitä enemmän voi tuoda terveellisiä ruoka-aineita jonkun tilalle. Ei niin, että vain vähennetään jotain, sillä tällöin muutos on vaikeampi toteuttaa, Fogelholm ohjeistaa.

Viisi neuvoa terveellisempään ruokavalioon:

1. Muista energiansaannin tasapaino, eli älä syö enempää kuin kulutat. Tämä on kaiken lähtökohta.

2. Lisää ruokavalioosi kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kalaa sekä pähkinöitä ja siemeniä.

3. Vaihda voi ja voita sisältävät levitteet kasviöljyihin ja kasviöljypohjaisiin levitteisiin, sillä pehmeät rasvat ovat kovia terveellisempiä.

4. Vähennä punaista lihaa ja lihavalmisteita. Aloita vaikka yhdellä päivällä viikossa.

5. Vähennän myös suolan ja sokerin käyttöä. Monet lisäävät ruokaan suolaa vanhasta tottumuksesta, kun suolattomampaan ruokaan tottuisi muutamassa viikossa.

Älä jonota kaupassa. Kaikki hyvinvointituotteet luotetusta suomalaisesta verkkokaupasta Hyvinvoinnin.fistä – tilaa täällä!

 

 

 

 

Lähdemateriaalina käytetty: LähiTapiola