29-vuotiaan Saija Sihvolan äitiys ei ole aivan perinteistä. Hän on nyt pian kaksivuotiaan lapsen onnellinen äiti.

Lapsi ei syntynyt parisuhteessa, mutta tutun kanssa kylläkin. Saija nimittäin hankki lapsen miespuolisen ystävänsä kanssa!

Saija kertoo Terveyden Asialla -sivustolle olleensa sinkkuna jo melkoisen pitkään. Kello tikitti ja monen vuoden ajan hän oli haaveillut äidiksi tulemisesta. Seurustelusuhdetta ei vain ilmaantunut.

Eräänä iltana hän oli baarissa ystävänsä kanssa. Tuolloin miespuolinen kaveri heitti, että ”kyllä mä voisin sun lapsesi isä olla”.

-Vähän naureskelin asialle eikä puhuttu siitä enempää. Noin kuukautta myöhemmin otin asian kuitenkin puheeksi ystäväpariskuntani kanssa. Mietimme plussia ja miinuksia mitä tilanteeseen voisi liittyä. Sitten lähetin kaverille viestiä, että oliko hän ollut asiansa kanssa ihan tosissaan, Saija muistelee.

Kaverukset tapasivat ja kävivät asiaa läpi tarkemmin.

-Mietimme mitä se käytännössä tarkoittaisi ja minkälaisia ajatuksia meillä molemmilla olisi lapsen kasvatuksesta. Miehellä oli ennestään yksi lapsi, josta hän puhui todella lämpimästi, joten tiesin hänen pitävän lapsista ja haluavan lisääkin, Saija kertoo.

Saija on ollut lapsen yksinhuoltaja alusta lähtien. Isä maksaa elatusta.

-Lähipiirini on suhtautunut tähän järkevästi. Äitini totesi, että voin jäädä katumaan sitä miksi en sitä tehnyt, tai katua sitä miksi tein. Pidän itseäni heittäytyvänä persoonana. Tiesin haluavani äidiksi, pärjääväni yksinhuoltajana ja saavani tarvittaessa apua lähipiiristä. Tiesin että voisin luottaa lapsen isään, Saija sanoo.

Muutama vuosi myöhemmin hän on tyytyväinen että päätös tuli tehtyä.

-Poikani on parasta mitä on ja hän on tuonut uusia puolia esiin minussa, mitä ei ollut ennen äitiyttä.

Äitiys ilman parisuhdetta on kannattanut.

-Minulle on ollut vaikeaa löytää itselle oikeanlainen kumppani, joka on oikeasti luotettava, rakastaa ja haluaisi samoja asioita. Oli paljon varmempaa tulla äidiksi ilman, että stressasi deittailusta.

-Lähinnä olen saanut positiivista palautetta. Sitä, että olen rohkea ja vahva ihminen, kun aivan lähtökohtaisesti aloin yksinhuoltajaksi. Monesti uusien tuttavuuksien kanssa tulee puheeksi, onko lapsen isä kuvioissa. Silloin välillä sanon vain ympäripyöreästi ettemme ole olleet yhteydessä, ja välillä, jos asiasta halutaan tietää tarkemmin kerron että lapsi on tehty kaveripohjalta. Yleensä se kertoo ihmisille siitä, että olen tosissani lapsen halunnut.

Lapsen isä on edelleen Saijan kaveri. Hän tapaa lasta silloin tällöin, ja Saija kertoo elämän sujuvan luonnekkaasti.