Kaamosmasennuksesta tai yleisestä pimeän talven vetämättömyydestä kärsivien määrä ei ole Suomessakaan vähäinen. Kysyimme, kuinka Lapin perukoilla touhuava koko Suomen tuntema K-kauppias Sampo Kaulanen selättää kaamosmasennuksen oireet. Ja Sampon vastaus yllättää.

Lappilainen mies ottaa oikein hämmentyneen ilmeen ja toteaa:

-Oon ihmetelly tuota, kun jengi jauhaa kaamosväsymyksestä. Itse en suoraan sanottuna edes tiä mitä se on, Sampo yllättää.

Energinen pohjoisen mies arvelee, että ainakin osasyy ilmiöön on suoranaista sanahelinää. Mies varoo loukkaamasta oikeasti masentuneita ihmisiä, mutta:

-Tuntuu että nuita väsymyksiä keksitään koko ajan… On lomaltapaluuväsymys, työväsymys… Ihmisen pitäs keskittyä elämässään hyvään meininkiin eikä keksiä koko aikaa mistä sitä väsymystä ehtii hakemaan. Sillä välttyy koko aiheelta, Sampo laukaisee.

Sampo liputtaa aivan viimeisen päälle positiivisen ajattelun suuntaan. Jokaisesta asiasta pitää yrittää löytää hyvät puolet. Kummasti ne negatiiviset asiat siinä hälvenevät – ja mieli piristyy.

-Ei kannata nurista turhista. Thaimaata sanotaan hymyjen maaksi mitä se onkin. Siltikin siellä sataa puolet vuodesta, eikä se vie ihmisten iloa.

 

Kuva: Jussi Ratilainen