20-vuotias Jenna ei saa nautintoa seksistä, eikä hänellä sen vuoksi olekaan seksielämää. Jenna sanoo, että oli lopulta suoranainen helpotus ymmärtää, mistä asiassa oikein on kysymys.

Palataan ajassa taaksepäin. Itäsuomalaisen Jennan elämä ei ole kulkenut perinteisiä latuja. Hänet otettiin huostaan alakoulun ensimmäisillä luokilla. Seurasi rikkinäinen ajanjakso, kapinavaihe. Koko ajan Jenna haki hyväksyntää ja rakkautta, mutta teki sen väärällä tavalla. Hän ei tiennyt kuinka toimia muutoin.

Jos Jenna huomasi, että joku olisi poikaystäväainesta, nuori tyttö päätyi miellyttämisen tarpeessaan liian pitkälle, liian nopeasti. Niinpä hän sai pian miestennielijämaineen, mikä vei tyttöä entistä alemmaksi itsensä kanssa.

Jenna muistaa, ettei silloinkaan nauttinut seksistä, mutta suostui siihen ”pitääkseen pojan”.

-Seksi ei tunteiden tasolla tunnu minusta juuri miltään, eikä ole koskaan tuntunut. Totta kai ”tunnen jotain fyysistä”, mutta se ei riitä. Jossain vaiheessa kaikesta siitä tulee paha olo, alkaa ahdistaa, on pakko päästä siitä tilanteesta pois, Jenna kuvailee tunnemykkyräänsä.

Nautin paijaamisesta

Jenna on aseksuaali. Aseksuaalinen ihminen kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista halua toisia henkilöitä kohtaan. Tämän ymmärtäminen myöhemmin on ollut Jennalle todella suuri helpotus.

Kun ymmärtää, mistä on kysymys, ei asia ole enää niin suuri peikko, eivätkä omat tuntemukset enää niin vieraita.

-Ennen pidin itseäni outona. Harrastin seksiä vähän senkin takia että piti – koska muutkin niin tekivät, Jenna muistelee.

Sinkkuna elävä 20-vuotias toteaa Terveyden Asialla -verkkomedialle, että vaikka hän ei saakaan mielihyvää seksistä, hän haluaa silti olla rakastettu – kuin kuka tahansa – ja nauttii paijaamisesta ja hellimisestä.

-Tosin jo halaamisesta on tullut minulle kynnyskysymys. Se on minulle jo tietyllä tavalla ”intiimi” asia. En halua että minua ymmärrettäisiin väärin, siksi en helposti edes halaa toista ihmistä, Jenna pukee sanoiksi.

Koska Jenna ei ole aivan tavallinen nuori nainen, hän kertoo hieman menettäneensä luottonsa miespuolisiin ihmisiin ja iloisesta luonteestaan huolimatta toteaa olevansa tietyllä tapaa varautunut.

-Jos joku osoittaa kiinnostusta ja pyytää kahville, minulle tulee sellaisia ajatuksia, että haluaako tuo ihminen minusta jotain muuta kuin ystävyyttä. Pelkkä ystävyys ei näytä riittävän kaikille.

Tulevaisuus?

Haastattelussa esiintyy nuori nainen, joka tekee myös mallintöitä. Hän kertoo tykkäävänsä kuvauksista. Ravintolaelämään Jenna saattaa tosin usein pukeutua vähemmän huomiota herättävästi.

-Onneksi alkoholi saa minussa aikaan sen myönteisen asian, että uskallan olla tomerampi ja väittää vaikka olevani tytöistä kiinnostunut, jos joku mies ryhtyy ehdottelemaan, Jenna naurahtaa kiusallisista tilanteista.

Neitokainen ei osaa itse eritellä aseksuaalisuutensa syitä. Niin vain on. Hän on kuitenkin elänyt rikkinäisen varhaislapsuuden, joten tällä lienee merkitystä.

Jenna uskoo että voisi tulevaisuudessa hyvässä parisuhteessa ehkä oppia elämään aseksuaalisuuden kanssa paremmin. Täydelliseen muutokseen hän suhtuu vähemmän optimistisesti.

Aseksuaalisuutta ja sen syntymekanismeja on tutkittu maailmalla verrattain vähän. Yhdestä viiteen prosenttia väestöstä on tiettävästi aseksuaaleja. Toisin kuin luullaan myös mies voi hyvin olla aseksuaali. Aseksuaali voi kyetä luomaan romanttisen suhteen vaikka ei nautikaan seksistä.

Jenna kertoo tarinansa omalla kuvallaan Terveyden Asialla -verkkomedian hänelle erityisesti esittämästä pyynnöstä, eikä tule asian kanssa julkisuuteen muussa tarkoituksessa.