Seksitautien määrät ovat olleet kasvussa viime vuosina. Vuonna 2022 raportoitiin lähes 16 900 klamydiatartuntaa, mikä oli noin 100 enemmän kuin vuonna 2021 ja lähes 600 tartuntaa enemmän kuin vuonna 2020. Todellisuudessa klamydiatartuntoja on tätäkin enemmän, sillä tartunta voi olla myös oireeton ja kaikki tartunnan saaneet eivät hakeudu testiin. Tapaukset painottuivat aiempien vuosin tapaan naisiin ja nuoriin aikuisiin. Asia käy ilmi vuoden 2022 tartuntatautirekisterin tuoreista tiedoista.

Myös tippuritartuntoja todettiin viime vuonna ennätyksellisen paljon, yli 960 uutta tapausta. Tämä on 450 tartuntaa enemmän kuin vuonna 2021. Tartunnoista suurin osa todettiin miehillä ja 25–29-vuotiailla, mutta tapauksia on myös vanhemmissa ikäryhmissä.

-Seksitaudit tarttuvat useimmiten suojaamattomassa seksissä. Ne voi välttää käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa. Testiin kannattaa hakeutua, jos on ollut suojaamatonta seksiä tai kondomi on mennyt rikki, sekä aina, jos on seksitaudin oireita. Julkisessa terveydenhuollossa seksitautien tutkimukset ovat potilaalle maksuttomia, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg. 

Keväällä 2022 alkoi myös laaja, lähinnä miesten väliseen seksiin liittyvä apinarokkoepidemia Euroopassa. Epidemia kuitenkin taittui syksyn ja talven aikana. Suomessa tapausmäärät jäivät lopulta mataliksi: tartuntoja todettiin touko-lokakuun aikana yhteensä 42.