Päijät-Hämeen Lääkäriseura on julkaissut avoimen kirjeen kansalaisille. Se on huolestunut koronavirusepidemian neljännestä aallosta, jossa tartuntojen määrä on jälleen ennätyskorkealla ja sairaalahoidon tarve on merkittävästi kasvanut.

-Tehohoitoa vaativien potilaiden kuormittaessa sairaaloita suunniteltuja syöpä- ja sydänleikkauksia joudutaan siirtämään jatkohoitokapasiteetin rajallisuuden vuoksi. Vaikka pääosa vakavasti sairastuneista on ollut iäkkäämpiä, on sairaala- ja tehohoidossa myös nuoria, Lääkäriseura lausuu.

Uudet sairaalahoitoa vaativat potilaat ovat olleet pääsääntöisesti rokottamattomia. Päijät-Hämeen alueella rokotuskattavuus on ollut muuta Suomea heikompi.

-Rokotukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja turvallisiksi, ja antavat suojan vakavilta koronaviruksen tautimuodoilta ja vähentävät sairaalahoidon tarvetta sekä kuolleisuutta tautiin. Rokotteiden sivuvaikutukset ovat harvinaisia ja yleensä lieviä, Lääkäriseura toteaa ja tähdentää:

-Koronaviruksen tarttuvuus on niin suuri, että rokottamaton henkilö tulee vääjäämättä saamaan taudin. Osa viruksen kantajista voi olla oireettomia ja myös rokotettu henkilö voi kantaa ja tartuttaa virusta, vaikka ei itse siitä saisi oireita rokotesuojansa vuoksi.

-Rokotteen ottaminen on tehokkain tapa saada epidemia rauhoittumaan, sairaanhoitojärjestelmän kapasiteetti riittämään ja yhteiskunta palaamaan mahdollisimman normaaliin, rajoituksettomaan tilaan. Tämän lisäksi tarvitaan edelleen muitakin epidemiaa hillitseviä alueellisia toimenpiteitä, joita ei tule unohtaa, Lääkäriseura kirjoittaa.