Kaupallinen yhteistyö / Cura of Sweden
1. Luo unirytmi

Säännöllisten nukkumistottumuksien on osoitettu olevan erityisen hyödyllisiä unen kannalta. World Sleep Societyn mukaan tutkimukset osoittavat, että säännölliset uniajat vaikuttavat sekä unen laatuun, mielialaan että suorituskykyyn. Hyvä vinkki tasaisen unirytmin luomiseen on asettaa herätyskellon lisäksi puhelimeen ”mene nukkumaan” -hälytys.

2. Ole ulkona päivänvalossa

Kävelylenkki lounastauolla voi vaikuttaa merkittävästi yöunesi laatuun. Päivänvalo on nimittäin avaintekijä, jos haluat säädellä nukkumistapojasi. Kirjassaan Miksi nukumme – Unen voima unitutkija Matthew Walker suosittelee olemaan ulkona auringonvalossa vähintään 30 minuuttia päivässä. Samanlaista valoaltistusta on myös mahdollista saada sytyttämällä voimakkaat valot aamulla.

3. Rauhoitu ja rentoudu ennen nukkumaanmenoa

Anna itsellesi aikaa rentoutua ennen nukkumaanmenoa. Luo iltarutiini, jossa aktiviteettien sijaan on aikaa rentoutumiseen – lue esimerkiksi kirjaa tai kuuntele podcasteja tai musiikkia. Sohvalla makaaminen painopeiton tai painohuovan alla voi myös tuntua rentouttavalta, sillä kehoon kohdistuva paine on verrattavissa halaukseen ja saa meidät rentoutumaan. Suosittelemme välttämään erilaisia näyttöjä ja laitteita viimeisen tunnin aikana ennen nukkumaanmenoa, koska ne houkuttelevat helposti aktiviteetteihin, jotka voivat lisätä aivotoimintaa, mikä puolestaan johtaa piristymiseen eikä rauhoittumiseen.

4. Makuuhuone – paikka nukkumiselle

Makuuhuone on paikka, jonka pitäisi ensisijaisesti kutsua nukkumaan. Tämän vuoksi voi olla hyvä välttää aktiivisuuteen viittaavia asioita ja esineitä, kuten esimerkiksi tietokoneita, työpöytiä ja matkapuhelimia. Se, että makuuhuone on rauhallinen, viileä, hiljainen ja riisuttu tarpeettomista häiriötekijöistä, edistää nukahtamista useiden unitutkijoiden mukaan. Lisää apua nukahtamiseen tuovat myös mukava sänky sekä peitto ja tyynyt, joiden paksuus ja materiaali sopivat juuri sinun tarpeisiisi.

5. Älä makoile hereillä huolissasi

Unitutkija Christian Benedict vinkkaa SVT:n Vetenskapens Värld -ohjelmassa, että jos makoilet hereillä huolissasi ja ahdistuneena, nouse sen sijaan ylös, poistu makuuhuoneesta ja tee jotain, joka tekee sinusta rauhallisen ja unisen. Voit esimerkiksi mennä hämärään olohuoneeseen ja kuunnella musiikkia tai podcastia kiinnittääksesi huomiosi muualle ja saadaksesi ajatuksesi pois siitä, mikä pitää sinut hereillä. Kun tunnet olosi taas uniseksi, palaa makuuhuoneeseen ja yritä uudelleen. Aivot ovat assosiatiivisia ja voivat nopeasti oppia, että sänky on lähtökohta negatiivisille ajatuksille ja huolille, minkä voi välttää nousemalla ylös.

Cura of Sweden tarjoaa Terveyden asialla -lukijoille verkkokaupassaan www.curaofsweden.com/fi. -25% edun painopeitoista koodilla terveydenasialla25

– Koska uni on terveyttä.