Digitaalinen elämäntapa mahdollistaa monta hyvää asiaa ja digitaalisten laitteiden käyttö on erottamaton osa meitä. Esimerkiksi silmät joutuvat kuitenkin kovalle koetukselle, muistuttaa optikko Arto Karhunen.

Mitä sininen valo oikeastaan on ja miten silmiä voi siltä suojata?

Sininen valo on luonnollinen valo ja sitä esiintyy osana normaalia valon spektriä. Sininen valo on lyhytaaltoisinta ja taittuvinta näkyvää valoa. Tämän takia sininen valo ”siroaa” voimakkaasti ja siten häikäisee sekä aiheuttaa kuvan epätarkkuutta. Silmät ovat kovalla rasituksella, kun ne joutuvat siristelemään ja tarkentamaan sinisen valon vuoksi epätäsmälliseksi muodostuvaa kuvaa, optikko Karhunen sanoo.

Sininen valo voi myös häiritä hormonitoimintaa, sillä se saattaa katkaista melatoniinin erittymisen. Melatoniini on käpyrauhasesta erittyvä ”unihormoni”, jolla on keskeinen merkitys vuorokausirytmin sekä hyvän unen säätelyssä. Liiallinen siniselle valolle altistuminen päivän aikana tai varsinkin ennen nukkumaanmenoa sotkee melatoniinin erittymisen, uni häiriintyy ja seuraavana päivänä olo on väsynyt ja tokkurainen. Laitteet onkin fiksua sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Miten voi suojautua siniseltä valolta?

Siniselle valolle altistumista voi hillitä, ja se kannattaa. Karhusen mukaan suojautuminen torjuu silmien väsymistä ja siitä aiheutuvaa päänsärkyä. Se edesauttaa myös näön kirkkautta ja kontrastien näkemistä sekä helpottaa hämäränäköä. Yöunen laatu paranee.

Silmälaseja käyttävä ja paljon laitteiden kanssa työskentelevä voi hankkia silmälaseihin pinnoitteen. Se vähentää huomattavasti sinisen valon pääsyä silmään, ja käyttäjä jaksaa työskennellä virkeänä pidempään. Silmät eivät helposti kuivukaan.

Sinistä valoa voi torjua, vaikka ei silmälaseja tarvitsisikaan. Saatavilla on niin kutsuttuja iBlock-silmälaseja, joissa on sinisen valon haittoja estävä pinnoite, mutta ei vahvuuksia.

Myös piilolinssien käyttäjille löytyy oiva konsti vähentämään digitaalisten laitteiden aiheuttamaa silmien väsymistä, erityiset tätä varten suunnitellut linssit.

Kuva Instru