On olemassa myös sukupuolitauteja, jotka voi saada käsin koskettelemalla. Kondylooma on tällainen.

HPV eli ihmisen papilloomavirus on yleisin seksin kautta leviävä virus. Seksin välityksellä tarttuvia HPV-tyyppejä on useita kymmeniä. Osa näistä virustyypeistä aiheuttaa kondyloomia eli visvasyyliä sukupuolielimiin. Toiset papilloomavirustyypit taas saattavat aiheuttaa solumuutoksia sukupuolielinten limakalvoille.

Pieni osa todetuista HPV:n aiheuttamista limakalvomuutoksista voi edetä naisilla kohdunkaulan syövän esiasteiksi, ja johtaa hoitamattomina kohdunkaulansyöpään. Siksi kannattaa käydä säännöllisesti papa-kokeissa.

HPV voi aiheuttaa solumuutoksia altistaen syövälle myös pojilla ja miehillä, Kohdunkaulan syöpä on kuitenkin huomattavasti miesten syöpiä yleisempi. Molemmilla sukupuolilla HPV-tulehdus voi lisätä riskiä myös nielu- tai peräsuolisyövälle. HPV:n aiheuttamat syylät eivät tarkoita syöpää.

Papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, jossa ei ole käytetty kondomia, ja suuseksissä. Ongelmana on se, että se voi tarttua myös käsien välityksellä. Käsien kautta tarttuminen edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ensin ihoaluetta, jossa on virusta ja sen jälkeen kosketetaan toisen henkilön sukupuolielimiä.

Älä siis koskettele, jos näet kumppanillasi vaikkapa ihomuutoksia. Kondomikaan ei suojaa kondyloomalta, jos kondyloomia on alueilla, joita kondomi ei peitä.

Syylistä noin 30 prosenttia paranee itsestään. Jos syylä on kookas, kukkakaalimainen, se tuskin häviää ilman lisäapua. Kondylooman hoito on ongelmallista, koska taudinaiheuttaja on virus, jota vastaan ei ole lääkettä. Vain viruksen aiheuttamia oireita voidaan hoitaa ja näkyviä kondyloomia hävittää.

Suurimmalla osalla ihmisistä HPV paranee elimistöstä omia aikojaan. Uusimman tiedon mukaan papilloomavirus poistuu elimistöstä maksimissaan neljän-viiden vuoden kuluttua tartunnasta. Tupakoimattomilla virus yleensä poistuu paremmin.

Miltä syylä näyttää? Jos alla oleva kuva ei näy selaimellasi, niin voit katsoa kuvan TÄSTÄ LINKISTÄ

Älä maksa liikaa mistään. Miten se onnistuu? Annapa kun me kerromme – Hintaopas.

 

Lähde: Terveyskirjasto, Väestöliitto, lääkärikeskus Pihlajalinnan asiantuntijat