Suomen Big Brother -ohjelman kolme vuotta sitten voittanut ja Selviytyjät-formaatistakin tuttu sisällöntuottaja ja somerpersoona Jasmiina Yildiz kertoo Nikotellen-podcastissa sairastuneensa kohdunkaulan syöpään.

Hän kertoo saaneensa sokkidiagnoosin kuukausi sitten. Oireet olivat alkaneet jo alkutalvesta. Alavatsakivut piinasivat nuorta naista, ja hän kertoo joutuneensa todella hakemaan työn ja tuskan kautta apua vaivaansa.

Erityisen murheellista on se, että diagnoosi pitkittyi. Nyt syöpä on ehtinyt levitä.

Jasmiinan, 26, mukaan syöpä on jo ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin, jotka sijaitsevat reidessä.

Hoitoa oli todella vaikea saada

Jasmiina kertoo alkaneensa tuntea alkuvuodesta ikäviä kipuja alavatsassaan. Kivut pahenivat ja hän haki hoitoa, mutta apua ei oikein tahtonut saada. Nuoren naisen alavatsakipuja ei otettu kovin vakavasti, jonkinlaisia lääkkeitä hänelle tarjottiin avuksi. Jasmiina itse alkoi jo pelätä pahinta. Lopulta eräs lääkäreistä halusi tehdä kunnon sisätutkimuksen.

– Kivut vain lisääntyivät, ja rupesin menemään tosi huonoon kuntoon. Jouduin jäämään sairauslomalle ja sitten monien tutkimuksien tuloksena löytyi ikävä kyllä syöpä, nainen kertoo Seiskassa.

– Se kasvain on tosi iso ja siitähän ne kaikki oireet johtuivat, nainen toteaa lehdessä.

– Olen kyllä saanut taistella saadakseni hoitoa. Paljon oma-aloitteisuutta, pitkäjänteisyyttä ja yhteydenottoja eri paikkoihin, että pääsin tutkimuksiin.

”Menkää tutkimuksiin!”

Jasmiina haluaa puhua asiasta julkisuudessa, jotta naiset kävisivät ahkerasti tutkimuksissa ja toisaalta myös siksi, että terveydenhuollon kriisiin herättäisiin. 

Vaikka kohdunkaulan syövän seulonta on Suomessa hyvällä tolalla, kovin suurta jonoa tutkimuksiin ei ainakaan nuoremmassa ikäryhmässä tunnu olevan.

Seulontoihin kutsutaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Osassa hyvinvointialueita kutsutaan seulontaan myös 25-vuotiaat naiset.

Nyt Jasmiinalla on edessä hoidot ja hän valmistautuu niihin.

Faktaa kohdunkaulan syövästä

  • Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti naisten toiseksi yleisin syöpä
  • Suomessa kohdunkaulan syöpä on harvinaistunut seulonnan myötä. Tällä hetkellä Suomessa todetaan vuosittain noin 170 kohdunkaulan syöpää.
  • Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta ja sen vuoksi syöpää voidaan ennaltaehkäistä seulonnan avulla.
  • Riski sairastua on suurimmillaan 30-44-vuotiailla naisilla
  • Kohdunkaulan syöpää hoidetaan yleensä leikkauksella, jota tarvittaessa täydennetään syövän leviämisriskin mukaan sädehoidolla, solunsalpaajahoidolla tai niiden yhdistelmällä eli kemosädehoidolla. Pidemmälle edenneissä tapauksissa, joita ei voida leikata, hoidoksi annetaan sädehoitoa ja solunsalpaajia.
  • Valtaosa kohdunkaulan syövistä voidaan hoitaa parantavasti. Jos syövän paraneminen ei ole enää mahdollista, oireenmukaisella hoidolla pyritään pidentämään jäljellä olevaa elämää ja helpottamaan taudin aiheuttamia oireita.
    Lähde: Syöpäjärjestöt