Docrates Syöpäsairaala ja kotimainen terveysteknologian yritys GenoMill Health tuovat markkinoille geeniriskitestin perinnöllisen syöpäalttiuden arvioimista varten.

Geeniriskitesti tulee saataville Docrates Syöpäsairaalan kautta, ja se helpottaa esimerkiksi rinta- ja munasarjasyövän sekä paksusuolensyövän perinnöllisen riskin arvioimista.

-Testimme tuo yksilöllisen syöpäriskin määrityksen kaikkien ulottuville, sanoo toimitusjohtaja Marko Sirkiä GenoMill Health Oy:stä.

Vielä muutama vuosi sitten BRCA-geenitesti maksoi tuhansia euroja ja niihin oli varaa vain varakkailla ja julkkiksilla. Muiden muassa Angelina Jolie teki kyseisen testin.

Teknologinen kehitys mahdollistaa nyt huomattavasti laajemman 30:n geenin testin vain kymmenesosalla aikaisemmasta hinnasta.

-Uskomme, että jokaisella kansalaisella on oikeus hankkia tietoa omista riskitekijöistään niin halutessaan – ilman kuukausien odottelua ja rajoitteita testin saatavuudelle.

Testituloksen ja henkilön taustatietojen perusteella perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri voi arvioida testattavan henkilökohtaista sairastumisriskiä, ja yhdessä muiden erikoislääkäreiden kanssa arvioida mahdollisesti tarvittavaa syövän varhaistoteamiseen tähtäävää seurantaa. Testin perustella voidaan myös arvioida muun suvun testauksen tarpeellisuutta.

Testiä kutsutaan nimellä Color-testi.