Kun mittari painuu nollan alapuolelle ja kylmä viima puhaltaa, huomaa moni muutoksen myös omassa ihossaan. Tällöin on aika kiinnittää erityisesti huomiota ihosta huolehtimiseen.

Ihon kuivuminen, kutina ja kiristävä tunne ovat tuttuja asioita monelle talviaikaan. Kesällä hyvinvoiva iho on ruvennut oireilemaan, eikä samat ihonhoitotottumukset enää riitä. Talvella ihomme on myös ohuimmillaan ja kuiva sisäilma, viima ja pakkanen rasittavat ihoa voimakkaasti. Myös atooppinen ihottuma pahenee tyypillisesti talviaikaan.

Käytössä olevat ihovoiteet kannattaa käydä läpi ja vaihtaa tuotteet rasvaisempiin, hoitavampiin tuotteisiin. Voiteissa olisi hyvä olla lisäksi myös kosteutta sitovia ainesosia, kuten glyserolia tai karbamidia, kertoo Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine.

Voidetta valittaessa tulee myös huomioida mahdolliset allergiat kosmetiikan ainesosille. Sopivia tuotteita allergisille löytyy Kosmetiikan Allergiaportaali -verkkopalvelusta, www.kosmetiikka-allergia.fi.

Vaikka iho kuivuukin talvella, ei suihkussa käyntiä tarvitse vältellä. Saippuan sijaan pesutuotteeksi olisi kuivaihoisen kuitenkin hyvä valita voidepesu, jolloin perusvoidetta käytetään ihon pesuun. Suihkun jälkeen iho taputellaan pyyhkeellä kuivaksi välttäen turhaa karhealla pyyhkeellä hankaamista. Peseytymisen jälkeen iho tulee rasvata huolella perusvoiteella, eikä voiteen käytössä kannata säästellä, Merike Laine neuvoo.

Ihon suojaaminen talvella vaatteilla on myös tärkeää. Lämpimien käsineiden käyttäminen ja kasvojen suojaaminen huivilla auttavat myös osaltaan ihon kunnossa pysymiseen. Kypärämyssystä löytyy myös hyvä vaihtoehto kasvojen suojaamiseen esimerkiksi talviurheilun ajaksi.