Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäinen arvokisapaikka sai monen suomalaisen hankkimaan lipun Venäjällä ja Tanskassa pelattuihin Suomen otteluihin. Peleihin paikan päälle pääsemistä odotettiin ymmärrettävistä syistä innokkaasti.

Ennen pelimatkojen realisoitumista viranomaistahot viestittivät selkeästi, että koronatilanteen takia ulkomaille matkustamista on edelleen vältettävä. EM-kisoja olisi syytä katsoa kotona. Monet kannattajat kuuntelivat viranomaisten varoituksia ja päättivät terveysturvallisuuden takia jättää matkustamatta, pelimatkan peruuntumisesta aiheutuneesta pettymyksestä huolimatta.

Samalla useille tuhansille Huuhkajien faneille maajoukkueen kannustaminen paikan päällä oli historiallisessa tilanteessa niin tärkeää, että pelimatkalle lähdettiin terveysriskit tiedostaen.

Kisojen järjestäjätaho UEFA ja isäntämaat olivat kertoneet, että terveyden suojaamiseen ja koronatartuntojen välttämiseen suhtaudutaan vakavasti: edellytyksenä ottelutapahtumaan osallistumiselle oli esimerkiksi esitettävä tuore negatiivinen koronatestitulos.

– Valitettavasti ottelutapahtuminen terveysturvallisuudessa ilmeni puutteita etenkin Venäjällä, vaikka niiden toteutumiseen luottivat niin jalkapallofanit kuin eri maiden – myös Suomen – viranomaiset, Sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa.

Ne, jotka lähtivät kisoihin, saivat selkeät ohjeet terveysturvallisesta matkustamisesta. Pääsääntöisesti viranomaisten viesti terveysturvallisesta matkustamisesta meni STM:n mielestä hyvin perille: yli yhdeksän kymmenestä myös Venäjälle matkanneesta jalkapallofanista noudatti ohjeistuksia säntillisesti ja välttyi tartunnalta. 

Rajan yli tuli kuitenkin useita satoja tartuntoja. Matkustajien huolellinen ohjeistus ja rajalla tapahtuvan testaamisen tarkka suunnittelu eivät riittäneet.

Liikenteen ajoituksen koordinoiminen liikennöitsijöiden kanssa ei useista viranomaisten yrityksistä huolimatta toiminut. Arvioidusta 4 500 paluumatkustajasta yli 3 000 saapui 22.6. muutamien tuntien sisällä samalle rajanylityspaikalle Vaalimaalle, vaikka useilla muillakin rajanylityspaikoilla oli varauduttu paluumatkustajiin. Vaalimaalle syntyneen ruuhkan seurauksena lähes 800 kisamatkaajaa päätyi jatkamaan rajalta matkaansa kohti kotikuntaansa ilman testausmahdollisuutta. 

Maahan saapuneita oli ohjeistettu käymään testissä kolmen vuorokauden kuluttua. Heille oli myös teroitettu, että negatiivisen testituloksen saamiseen saakka on vältettävä kaikkia sosiaalisia kontakteja. 

Tämä ohjeistus jäi liian monelta saapujalta noudattamatta, tiedottaa STM.

-Pahimmissa tapauksissa vähättelevä suhtautuminen omaehtoiseen karanteeniin ja sen jälkeiseen testaukseen on johtanut jatkotartuntoihin saapujien lähipiirissä sekä muissa sosiaalisissa kontakteissa. Tällaiseen välinpitämättömyyteen ei yksinkertaisesti yhteiskunnalla ole varaa, sosiaali- ja terveysministeriön laatimassa tiedotteessa lausutaan.

Itärajantakaiselta kisamatkalta tulleet tartunnat ovat nyt tiedossa. Tarvittavat henkilöt on asetettu karanteeniin. Karanteenin rikkomisesta seuraa sakko- tai jopa vankeusrangaistus. 

Jokainen alkanut tartuntaketju pitää katkaista heti, STM tähdentää.

– Jokaisella ihmisellä on velvollisuus pitää huolta niin omasta kuin lähimmäistensä terveydestä.