Tuoreen selvityksen mukaan jopa 86 prosenttia 20–40-vuotiaista suomalaisista on kiinnostunut aloittamaan hampaidensa oikomishoidon. Heistä melkein puolet, eli 48 prosenttia, harkitsee oikomishoitoa esteettisistä syistä. Puhtaasti terveydelliset syyt motivoivat vain 14:ää prosenttia oikomishoidon aloittamista pohtivista.

Hammaslääkäri Sanna-Liisa Untamala Oral Hammaslääkäreiltä tunnistaa kyselytutkimuksen löydökset omassa työssään:

-Tapaan vastaanotollani nuoria aikuisia, joista ei löydy ainoatakaan valokuvaa, jossa he hymyilisivät niin, että hampaat näkyvät. Heitä häiritsee jokin esteettinen seikka heidän hymyalueellaan: rako hampaiden välissä tai vinot hampaat.

Ennakkoluulot yleisiä

Oral Hammaslääkärien laaja kysely paljasti nuorten aikuisten yleisiä ennakkoluuloja. Vastaajia mietityttivät eniten oikomiskojeiden vaikutus ulkonäköön sekä hoidon kesto ja kustannukset.

-Monet ovat puntaroineet oikomishoitoon tulemista vuosikausia. Mutta nykyaikaiset oikomistekniikat ovat niin tehokkaita, että jotkut käyttävät hoidon aloittamisen jahkailuun enemmän aikaa kuin mitä itse hoito kestää, Untamala vertaa.

Hammaslääkäri Sanna-Liisa Untamala päätti ottaa kyselytutkimuksessa löytyneet yleisimmät pohdinnan aiheet käsittelyynsä ja purkaa oikomisennakkoluulot.

Oikomiskojeet vaikuttavat ulkonäköön? 

-Monille ainut mielikuva oikomisesta liittyy yhä perinteisiin hammasrautoihin. Mutta nykyisin ei ole pakko käyttää menneisyydestä tuttuja metallinharmaita rautoja. Niiden sijaan on olemassa erilaisia huomaamattomia ratkaisuja, kuten läpinäkyvästä muovista valmistetut Invisalign-kalvot.

Untamala lohduttaa, että ulkopuoliset eivät koskaan tarkkaile toisen ulkonäköä yhtä tarkasti kuin itse luulisi:

-Minulle itselleni tehtiin jokunen vuosi sitten oikomishoito, eivätkä potilaani huomanneet mitään, vaikka hammaslääkärin vastaanotolla ollaan melko lähekkäin.

Oikominen ei kestä kauan

-Nykyaikaisilla menetelmillä saadaan jo kolmessa, neljässä kuukaudessa näkyviä muutoksia aikaiseksi. Prosessi etenee jouhevasti ja muutoksen huomaa itse helposti, Untamala kertoo.

Hammaslääkärin mukaan eräs kommentti toistuu jatkuvasti potilaiden puheissa:

-Lähes kaikki sanovat: Ai, menikö tää näin nopeesti?

Kuinka paljon oikominen maksaa? 

-Esimerkiksi Invisalign-menetelmää käyttäessä oikomishoidon hinta vaihtelee noin 2500–6000 euron välillä, riippuen lähtötilanteesta ja tavoitteista. Koko summaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa kerralla, vaan potilas voi hyödyntää osamaksuratkaisua.

Kyselytutkimuksen kohderyhmä eli 20–40 -vuotiaat ovat ikävaiheessa, jossa monet ovat valmiita käyttämään oikomishoitoa vastaavan summan esimerkiksi lomamatkaan, hääjuhlaan tai designer-laukkuun. Untamala kannustaa näkemään oman terveyden ja hyvinvoinnin investointina:

-Suosittelen ajattelemaan oikomishoitoa loppuelämän satsauksena, joka vaikuttaa sosiaalisiin tilanteisiin, omaan hyvinvointiin ja terveyteen. Siihen kannattaakin panostaa.