Tuhkarokkoa esiintyy tällä hetkellä Euroopassa Ranskassa, Kreikassa ja Italiassa.

Lähi-idässä tuhkarokkoa on Saudi-Arabiassa ja Israelissa. Aasiassa puolestaan Thaimaassa, Vietnamissa, Intiassa ja Filippiineillä.

-Tuhkarokkoa esiintyy tällä hetkellä eri puolilla maailmaa. Matkalle lähtijän kannattaa huolehtia rokotussuojastaan. Koska kyseessä on helposti tarttuva tauti, joka tarttuu jopa huoneilman välityksellä, tartuntaan voi riittää esimerkiksi samassa lentokoneessa tai hotellin aulassa oleskelu, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Oma rokotussuoja kannattaa tarkistaa ennen matkustamista maahan, jossa tuhkarokkoa esiintyy:

  • Kaksi MPR-rokotetta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.

  • Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta.

Lapset saavat tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen yhden vuoden iässä ja toisen annoksen kuuden vuoden iässä.

  • Alle 6-vuotiaiden lasten osalta jo yksi MPR-rokoteannos antaa riittävän suojan tautia vastaan.
  • Mikäli lapsi on matkustamassa ulkomaille, missä tuhkarokkoepidemia on käynnissä, ylimääräinen MPR-rokotus voidaan antaa terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan 6-11:n kuukauden iässä.

THL kehottaa välttämään matkustamista epidemia-alueelle, mikäli oma rokotussuoja ei ole kunnossa tai lapsi on rokottamaton.

Tuhkarokkoepidemia-alueet voivat vaihdella nopeastikin. Hyvän ja kohtuullisenkin rokotuskattavuuden alueilla epidemiat jäävät yleensä paikallisiksi. THL alkaa ensi vuoden alusta päivittää matkailijan terveysoppaaseen tietoa epidemia-alueista kuukausittain.

Lisäksi ulkoministeriön julkaisemat matkustustiedotteet sisältävät pitkän aikavälin tietoa maiden tai alueiden yleisestä turvallisuustilanteesta. Tieto on tarkoitettu matkustajan oman päätöksenteon tueksi.